Czerwone buraczki są uwielbiane w naszym kraju. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Jednak jeszcze zdrowsze od surowych są kiszone buraki. Tak! Można je kisić niemal tak samo jak ogórki!
Zobacz też: JAK GOTOWAĆ BURAKI?
Buraki w tej formie są prawdziwą bombą witaminową, ale przede wszystkim zawierają bardzo cenne dla nas żelazo. Mają też pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz pokarmowy. Sok obniża cholesterol i oczyszcza organizm z toksyn. Pomaga także w walce z przeziębieniem i grypą. Buraki świetnie sprawdzają się także w łagodzeniu dokuczliwych objawów menopauzy.
Zobacz też: PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW. WŁAŚCIWOŚCI I KALORIE
Jak zrobić kiszone buraki? To bardzo proste. Oto przepis w kilku krokach:
Kiszone buraki można użyć na wiele sposobów. Bardzo znanym i popularnym sposobem jest barszcz z kiszonych buraków, który jest idealnym daniem wigilijnym. Sok z kiszonych buraków można na co dzień pić. Dobrym pomysłem na wykorzystanie samych buraków po zużyciu soku, jest sałatka z kiszonych buraków. Można ją zrobić dodając do pokrojonych buraków jajka, kiszone ogórki, kwaśne jabłka i majonez oraz sól i pieprz. Można z nich też przygotować surówkę do drugiego dania.
Kiszone buraki czerwone stają się coraz bardziej popularne i wiele osób przekonuje się, że do kiszenia nadają się nie tylko ogórki czy kapusta. Warto oprócz sałatek z papryką czy cebulą zrobić także kiszone buraki na zimę. Jest to okres kiedy nasz jadłospis staje się uboższy jeśli chodzi o witaminy z powodu braku warzyw sezonowych. Przetwory są więc idealnym sposobem na uzupełnianie zimowych niedoborów oraz urozmaicenie zimowego jadłospisu. Kiszone buraki to kilka sposobów na posiłki i to nie tylko obiad.
Zobacz też: PRZEPIS CHIPSÓW Z BURAKA