Buraki są tradycyjnym warzywem od lat obecnym w polskiej kuchni. Znamy je wszyscy pod różnymi postaciami. Od niedawna stały się modnym i wykwintnym dodatkiem, czasem podstawą wielu potraw. Biorąc pod uwagę ich właściwości odżywcze, smak i cenę wydają się być pokarmem idealnym.
Pieczony burak zawiera więcej smaku niż gotowany. Pieczenie buraków w piekarniku wydobywa z warzyw słodycz i intensywność smaku, jeśli do tej pory nie przepadałeś za daniami z tym warzywem, spróbuj alternatywnego sposobu przygotowania.
Zobacz też: JAK GOTOWAĆ BURAKI
Jak piec buraki?
Pieczone buraki w piekarniku mogą być podstawą wielu pysznych potraw. Dotychczas przywykliśmy do ich gotowania, jak więc je upiec? Bardzo prosto! Przestrzegaj tylko kilku prostych zasad:
- Pieczenie buraków zaczyna się już na targu czy w sklepie - wybieraj równe, raczej niewielkie, nieuszkodzone bulwy. Duże sztuki będą się piekły długo, mogą też być przerośnięte włóknami i pozbawione smaku.
- Nakłuj - przed pieczeniem umyj dokładnie bulwy, a następnie nakłuj je widelcem. Upieką się szybciej oszczędzając Twój czas i energię.
- Folia aluminiowa podstawą sukcesu - nakłute buraki posmaruj olejem i owiń w folię. Buraki należy owijać pojedynczo, dzięki folii buraki upieką się szybciej i bez szkody dla skórki.
Przepisy na dania z pieczonych buraków
Jedną z popularniejszych potraw jest sałatka z pieczonych buraków. Jak ją przygotować? Bardzo prosto. Kultowe połączenia są niezwykle proste. Pieczone buraki z kozim serem uzupełnij sosem miodowym, świeżym pieprzem oraz garścią rukoli. Pysznie i prosto.
PRZEPISY NA DANIA Z PIECZONYCH BURAKÓW
Składniki:
- rukola - w zależności od uznania, około 2 garści
- 2 średniej wielkości buraki pieczone
- miód
- musztarda dijon
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- kozi ser twarogowy, wybierz twardy lub miękki w talarkach
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i osusz
- Buraki pokrój w cienkie plastry, ułóż je na talerzu.
- Na warstwie warzyw ułóż sałatę i koszy ser pokrojony w 2-3 cm kawałki
- Przygotuj sos mieszając łyżkę miodu i dwie łyżki oliwy, dodaj niewielką porcję musztardy.
- Sos posól i dodaj pieprz - tyle ile lubisz.
- Polej sałatkę sosem, podawaj od razu po przygotowaniu.
Niezwykle pyszny jest barszcz z pieczonych buraków. Tak przygotowany barszcz to świetne uzupełnienie wigilijnej kolacji, a wypity w filiżance pomoże uporać się z pochmurnym dniem czy zimnem na zewnątrz.
Barszcz z pieczonych buraków
Składniki:
- 2 kilogramy pieczonych w skórkach buraków
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- marchew, por, pietruszka
- 3 pokrojone na ćwiartki winne jabłka
- 6 ziarenek pieprzu
- cukier
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- łyżka octu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Do bulionu (warzywnego lub mięsnego) dodaj porcję warzyw okopowych.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa zmiękną.
- Następnie do bulionu dodaj pieczone buraki, przyprawy, jabłka, odrobinę octu i cukru.
- Gotuj około 30-40 minut na niewielkim ogniu, stale kontrolując stan zupy.
- Przypraw według uznania solą i pieprzem.
Krem z pieczonych buraków
Inną pożywną zupą jest krem z pieczonych buraków.
Składniki:
- 4 pieczone buraki
- puszka mleka kokosowego
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
- Do gotującego się bulionu włóż pokrojone na ćwiartki buraki.
- Gotuj przez 15-20 minut.
- Zblenduj wystudzony bulion z pieczonymi burakami.
- Zupę możesz uzupełnić śmietaną lub mleczkiem kokosowym. Dzięki mleczku potrawa będzie wegańska, a jednocześnie nadasz jej nowy, egzotyczny smak.
- Podawaj z pieczywem, kleksem mleka kokosowego i pietruszką.
Bez względu na to czy zdecydujesz się na pieczone buraki w plastrach czy na potrawę jaką jest serwowana na zimno lub ciepło sałatka z pieczonych buraków pamiętaj, że są to warzywa nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w składniki odżywcze. Porcja tych warzyw dostarcza przeciwutleniaczy oraz witamin. Nie bez znaczenia jest błonnik. Regularne spożycie błonnika chroni przed chorobami serca, otyłością czy nowotworem jelit.
Zobacz też: CZY JEDZENIE JABŁEK NA NOC JEST ZDROWE
Wróć