Krokiety z kapusta i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, mające bardzo wielu fanów. Wykonane są z ciasta naleśnikowego i nadziewane pysznym farszem. Mają złocistą, chrupiącą panierkę oraz delikatne, smakowite nadzienie. Lubią je zarówno wielbiciele kuchni wegetariańskiej, jak i osoby jedzące mięso.
Krokiety z kapustą i grzybami są bardzo często serwowane podczas różnych rodzinnych uroczystości, takich jak urodziny, Sylwester czy Wigilia Bożego Narodzenia. Najlepiej smakują podane w towarzystwie pysznego, domowego barszczu czerwonego, przygotowanego z zakwasu burczanego. Jest to potrawa uniwersalna, można ją podawać, kiedy nie mamy pewności, czy goście są nie są amatorami diety bezmięsnej. Wersji krokietów z kapusta i grzybami jest bardzo wiele.
Można je nadziewać farszem z cebuli, kapusty i grzybów. W zależności od preferencji, możemy dodać więcej lub mniej grzybów. Jeśli chodzi o rodzaj grzybów, to również można tutaj eksperymentować. Można dodać grzyby leśne, ale sprawdzą się bardzo dobrze również pieczarki lub boczniaki. Niektórzy do farszu lubią dodawać mięso mielone. Farsz można doprawić na ostro lub łagodnie. Oto podstawowy przepis na krokiety z kapusta i grzybami.
Lista potrzebnych składników na porcję dla 8 osób:
Ciasto na naleśniki:
Farsz do krokietów:
Dodatki do panierowania:
Sposób przygotowania:
Tak przyrządzone krokiety z grzybowo – kapuścianym farszem najlepiej podawać z gorącym barszczem lub surówkami. Potrawa jest bardzo zdrowa, sycąca i idealna na jesienny obiad. Krokiety są łatwe w przygotowaniu, choć wymagają trochę cierpliwości i są czasochłonne.
Ciasta na Boże Narodzenie. 3 proste przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe