Zbliżają się święta Wielkanocne, w związku z tym każda pani domu zastanawia się jakie potrawy przygotować. Bezpiecznym i smacznym rozwiązaniem jest pieczony schab. Jak go przygotować, żeby był miękki, soczysty, aromatyczny? Najlepiej i najprościej jest upiec schab w rękawie do pieczenia. Zwykły schab lub schab ze śliwką pieczony w rękawie zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Pieczony schab może być spożywany na ciepło oraz na zimno. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Zobacz też: NIE TYLKO KOTLETY. CIEKAWE DANIA ZE SCHABU
Schab pieczony w rękawie w piekarniku
Czas przygotowania potrawy: około 4 godzin
Porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki:
- schab bez kości: 1-1,5 kg
- przyprawy: sól, pieprz
- ulubione zioła np. majeranek, tymianek
- czosnek: 3 ząbki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
Sposób przygotowania schabu pieczonego w rękawie w piekarniku
- Mięso należy opłukać i osuszyć.
- Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do oliwy z oliwek oraz przypraw (sól, pieprz, zioła).
- Powstałą marynatą należy natrzeć schab. (Dodatkowo można nakłuwać / nacinać mięso, żeby lepiej się zamarynowało).
- Schab umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zawiązać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Po wyjęciu schabu z lodówki należy nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Następnie wstawić schab do rozgrzanego piekarnika.
- Po upływie ok. 30-40 minut należy przekręcić rękaw ze schabem na drugą stronę. Piec przez kolejne 30-40 minut.
- W celu uzyskania chrupiącej skórki, należy rozciąć worek na ostatnie 15 minut pieczenia.
- Wyciągnąć schab (można wyjąć z worka). Po odczekaniu 10 minut pokroić w plastry.
Schab można jeść na ciepło lub na zimno. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać ok. 10 minut. Pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi. Do tego w sosjerce postawić sos pieczeniowy i przygotować ulubioną surówkę. W przypadku chęci spożycia na zimno, należy poczekać aż schab wystygnie, pokroić w plastry. Idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.
Czas przygotowania potrawy: około 3 godzin
Porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki:
- schab bez kości: 1,5 kg
- suszone śliwki: 30 dag
- olej lub oliwa z oliwek: 1/4 szklanki
- przyprawy: sól
- suszony majeranek (ok. 1 łyżka)
Sposób przygotowania schabu ze śliwką pieczonego w piekarniku w rękawie
- Mięso należy opłukać i osuszyć.
- Następnie dokładnie natrzeć solą i majerankiem.
- Zawinąć np. w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu, schab wyjąć z lodówki i odwinąć z folii spożywczej.
- Długim, wąskim i ostrym nożem przebić schab wzdłuż (w celu utworzenia kanału / otworu na śliwki).
- Powstały kanał nafaszerować suszonymi śliwkami (należy upchać je do środka, np. przy pomocy łyżki).
- Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć schab z każdej strony. Smażyć do momentu nabrania złotego koloru.
- Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
- Schab umieścić w rękawie do pieczenia i szczelnie zamknąć.
- Rękaw ze schabem umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
- Następnie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
- Po zmniejszeniu temperatury piec jeszcze 50-60 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
- Rozciąć rękaw i przełożyć schab do naczynia.
- Pokroić w plastry.
Schab ze śliwką również można jeść na ciepło lub na zimno. Sposób podania, podobny jak w przypadku pierwszego przepisu. Pokroić w plastry i umieścić na półmisku. Również świetnie smakuje z sosem pieczeniowym. Do tego podać np. pieczone ziemniaki, kluski śląskie. Dla dopełnienia dania przygotować ulubioną surówkę. W przypadku chęci spożycia na zimno, należy poczekać aż schab wystygnie i pokroić go w plastry. Schab ze śliwką również idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.
Obie z przedstawionych propozycji przygotowania pieczonego schabu sprawdzą się podczas świątecznego obiadu. Przepisy na schab w rękawie to również idealny pomysł na niedzielny obiad.
Zobacz też: PROSTY I SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK
Wróć