Kto może wyobrazić sobie święta wielkanocne bez pysznego pasztetu? My z pewnością nie. Dlatego już od jakiegoś czasu planujemy, co zrobić, by w tym roku był on jeszcze smaczniejszy niż zwykle. O "sile" pasztetu świadczą jego składowe - różne rodzaje mięsa. Im większa różnorodność, tym lepszy może być pasztet. Kiedyś uznawany za prawdziwy rarytas, teraz może wzbogacić nasz świąteczny stół. Oto nasz przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Zobacz też: PASZTET Z SOCZEWICY I WARZYW
Tradycyjny pasztet wielkanocny
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej (można zastąpić ją łopatką bądź biodrówką, jednak szynka ma najmniej tłuszczu i sprawi, że pasztet będzie trochę lżejszy)
- 1 kg wołowiny bez kości, najlepiej antrykotu
- 300 g wątróbki wieprzowej (dokładnie oczyszczonej)
- 300 g surowego boczku (opcjonalnie)
- 5 jajek
- 2 cebule
- 2 bułki (czerstwe)
- przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gałka muszkatołowa
- odrobina smalcu do wysmarowania formy
- bułka tarta
Sposób przygotowania tradycyjnego pasztetu wielkanocnego
- Pokroimy mięso wieprzowe i wołowe w kostkę i wkładamy do garnka. Jeśli używamy boczku, kroimy go w plastry i układamy na dnie garnka, a pozostałe mięso na boczku.
- Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Układamy na mięsie, a wszystko zalewamy wodą, do której dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie.
- Kiedy widzimy, że mięso jest miękkie, dokładamy do niego wątróbkę i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Odstawiamy wywar.
- Kroimy bułki na grube plastry i dodajemy do wywaru.
- Wywar powinien zostać odpowiednio przestudzony - najlepiej przez noc.
- Ostudzone mięso mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Mielenie powtarzamy trzy razy,
- Oddzielamy białka od żółte. Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast żółtka dodajemy do zmielonego mięsa. Przyprawiamy je gałką muszkatołową i pieprzem. Dodajemy ubitą na sztywno pianę.
- Dwie wąskie formy 30 cm (keksówki) smarujemy smalcem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do nich gotową masę mięsną. Należy ją dobrze docisnąć, by pasztet nie rozwarstwiał się podczas pieczenia
- Piekarnik nagrzewamy do 90 st. C. Pieczemy przez 1,5 godziny.
Dwie foremki spokojnie wystarczą dla dużej, dwudziestoosobowej rodziny - każdy zje kawałek. Jeśli Wasza rodzina jest trochę mniejsza, nic nie szkodzi. Pasztet można zamrozić.
Zobacz też: PRZEPIS NA BARSZCZ BIAŁY Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ
Pasztet z jajkiem
Pasztet z jajkiem może przypominać trochę pieczeń rzymską, jednak jest odrobinę bardziej skomplikowany do zrobienia. Całe szczęście przepyszny smak wynagrodzi Wam czas spędzony w kuchni. Oto składniki, których potrzebujecie do zrobienia tego pysznego, wielkanocnego dania.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej (można też wykorzystać karkówkę bądź łopatkę, jednak szynka ma najmniej tłuszczu i sprawi, że pasztet będzie trochę lżejszy)
- 1 kg wołowiny bez kości
- 300 g surowego boczku (opcjonalnie)
- 5 jajek surowych i 8 ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 2 bułki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- smalec do wysmarowania formy
- bułka tarta
Sposób przygotowania pasztetu wielkanocnego z jajkiem
- Wieprzowinę i wołowinę kroimy w niewielką kostkę (3 cm). Boczek kroimy w cienkie paski i układamy go na dnie szerokiego garnka. Na boczku układamy pozostałe mięso.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w grube plastry, które kładziemy na mięsie. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
- Trzymamy na dużym ogniu aż do czasu, w którym woda się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez około 1,5 godziny do czasu, aż mięso będzie miękkie. Powinno się rozpadać. Całość zdejmujemy z palnika
- Bułki kroimy w grube paski i dodajemy do wywaru.
- Studzimy wywar - najlepiej przez noc, jeśli jednak nie ma na to czasu, możemy poczekać aż mięso będzie chłodne, a następnie włożyć garnek na godzinę do lodówki.
- Mięso mielimy w maszynce o drobnych oczkach. Powtarzamy proces mielenia trzy razy, aż masa będzie gładka.
- Oddzielamy białka od żółtek - białka ubijamy na gęstą pianę. Żółtka dodajemy do mięsnej masy, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy białka i mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
- Natłuszczamy dwie keksówki smalcem, posypujemy bułką tartą i wkładamy masę do połowy wysokości. Następnie układamy ugotowane jajka na środku keksówki po całej długości. Nakładamy resztę masy, zasłaniając jajka.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Pieczemy przez 1,5 godziny.
Tak przygotowany pasztet spokojnie wystarczy na poczęstunek dla dużej, dwudziestoosobowej rodziny. Każdy zje chociaż o kawałku pysznego wielkanocnego dania.
Wróć