Liczi to egzotyczny owoc, który wykazuje wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych, dzięki czemu jest często zalecany przez lekarzy. Co więcej samo liczi ma niepowtarzalny zapach oraz smak. Jednak z pewnych względów nie jest on przeznaczony dla wybranych grup osób. Warto zatem wiedzieć czym jest owoc liczi, jakie ma właściwości odżywcze, a także jaki jest jego smak.
Zobacz też: SAŁATKA OWOCOWA W ARBUZIE
Liczi, inaczej nazywane również chińską śliwką, jest rośliną mającą piękne barwy kielichów kwiatów, które to następnie wydają soczyste oraz niezwykle pachnące owoce. Liczi pierwotnie uprawiane było wyłącznie w Kambodży, Wietnamie, Laosie i na Filipinach. Za czasem popularność spowodowała, że jest uprawiany w większości ciepłych krajów.
Kształtem liczi przypomina bladoróżową śliwkę, która posiada jasny miąższ w środku. Owce liczi zawierają w sobie m.in. białko, tłuszcze, witaminy oraz błonnik, który posiada zbawienne działanie dla poprawnej pracy układu trawiennego. Ze względu na orzeźwiający smak, aromat oraz unikatowy wygląd jest to świetny dodatek np. do deserów.
Zobacz też: ZAPIEKANKA ZERO WASTE
Przede wszystkim należy wiedzieć, że owoce liczi są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, dlatego można je jeść na surowo. Stanowią one również świetny dodatek do sałatek owocowych. W smaku są lekko kwaskowate co sprawia, iż mają orzeźwiający charakter. Niektóre osoby określają z kolei smak liczi jako słodko-kwaśny ze zdecydowaną przewagą słodyczy.
Również pod względem poziomu kalorii liczi to bardzo dietetyczny owoc. Na podstawie badań naukowcy wywnioskowali, iż liczi dostarcza ok. 66 kalorii w 100 gr. produktu. Sprawia to, iż liczi może być spożywane praktycznie przez każdego z wyjątkiem osób, które są na ścisłej diecie odchudzającej bądź mierzące się z cukrzycą. Liczi pomimo niewielkiej liczby kalorii w 100 gr. zawiera bardzo dużo cukrów prostych co może być niebezpieczne dla zdrowia tych osób.
Poza pewnymi wyjątkami liczi wykazuje się ogromną paletą pozytywnych kryteriów, dzięki czemu jest to owoc uznawany za bardzo zdrowy. Do zalet regularnego spożywania liczi można zaliczyć:
Dla kogo owoc liczi jest niebezpieczny?
Ze względu na szeroką gamę korzyści płynących ze spożywania owoców i posiadaniu szeregu właściwości, liczi jest zalecane praktycznie każdemu. Wykazując się dużą zawartością witamin, białka, błonnika oraz cennych minerałów, mogą go przyjmować osoby cierpiące na różne schorzenia lub chcące jedynie wzmocnić pracę np. układu odpornościowego bądź też krwionośnego.
Jednak liczi nie jest przeznaczone dla osób, które są na ścisłej diecie bądź zmagają się z cukrzycą. Powodem tego jest wysokie stężenie cukrów prostych, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia tych osób.
Warto zdawać sobie sprawę, iż w 100 gr. tego owocu mieści się odpowiednik ok. 3 łyżeczek cukru. Z tego też względu liczi nie jest polecane diabetykom (indeks glikemiczny liczy wynosi 50). Liczi może jednak być niewielkim dodatkiem np. do soków bądź przetworów, gdzie jego udział jest niewielki. W tym wypadku nie będzie on miał aż tak ogromnego wpływu na zdrowie np. cukrzyków a dodatkowo może podkreślić smak soku owocowego.
Jak obrać owoc liczi? Należy do tej grupy owoców, które można spożywać na surowo. Jednak przed spożyciem, owoc należy obrać, zaczynając od oderwania ogonka. Następnie ściągnąć delikatnie skórkę, za którą kryje się delikatny miąższ o perłowym kolorze. Podczas obierania należy uważać na pestkę!
Jeśli skórka nie odchodzi swobodnie, oznacza to, że owoc nie jest jeszcze dojrzały.