Przyjęło się, że na wigilijnym stole nie może zabraknąć darów natury pochodzących z pól, sadów i lasów. Dzięki wykorzystaniu wszystkich składników w kuchni gospodarze będą mogli w nadchodzącym nowym roku cieszyć się urodzajem. Kolacja powinna obfitować między innymi w grzyby, które są symbolem siły i zdrowia. To właśnie dlatego pojawiają się w kapuście, bigosie, krokietach i pierogach, a przede wszystkim w grzybowej zupie wigilijnej.
Tradycyjna zupa grzybowa
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 5-6
Typ potrawy: obiad lub kolacja
Składniki:
- 350 g suszonych grzybów
- biała część pora
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- pół średniego selera
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W wieczór poprzedzający przygotowanie zupy dokładnie opłucz i zalej wodą suszone grzyby Odstaw je na noc do namoczenia.
- Umyj, obierz i pokrój na duże kostki warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj cebulę oraz ząbki czosnku w łupinach.
- Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj przez godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
- Odcedź bulion z warzyw. Dodaj wcześniej namoczone grzyby. Dalej gotuj na małym ogniu przez około 45 minut.
- Dodaj do zupy posiekane warzywa, które wcześniej gotowały się w bulionie (bez cebuli i czosnku).
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupa grzybowa wigilijna to potrawa, bez której Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia. Już sam jej aromat łagodnie wprowadza nas w magiczny, świąteczny nastrój. Można ją podawać z łazankami, uszkami lub makaronem. Będzie wówczas o wiele bardziej sycąca.
Zobacz też: PRZEPIS NA RYBĘ W GALARECIE
Wigilijna zupa grzybowa
Wigilijna zupa grzybowa to jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, którą w większości polskich domów rozpoczyna się uroczystą kolację poprzedzającą Święta Bożego Narodzenia. Klarowna, intensywna w smaku i bardzo aromatyczna, a przy tym niezwykle lekka. Pobudza kubki smakowe i jest znakomitym wstępem do kosztowania pozostałych tradycyjnych potraw.
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 6
Typ potrawy: obiad/kolacja
Składniki:
- 300 g suszonych grzybów
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przed przystąpieniem do gotowania zupy suszone grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy je namoczone na kilka godzin.
- Następnie w tej samej wodzie gotujemy grzyby aż będą miękkie. Po zagotowaniu zdejmujemy szumy. Wyławiamy połowę porcji grzybów i odstawiamy ją.
- Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa. Dodajemy do wywaru.
- Dolewamy wody do przykrycia wszystkich składników. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy się do zaciągnięcia zupy. Mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu i energicznie mieszamy.
- Dodajemy do zupy przyprawy.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy porcję wcześniej odłożonych grzybów wraz z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przygotowaną przed chwilą zaprawkę.
- Całość dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Przed podaniem wigilijnej zupy grzybowej warto dodać do niej posiekaną świeżą natkę pietruszki, która delikatnie podkreśli smak. Potrawę podajemy z drobnym makaronem lub łazankami.
Zobacz też: CIASTA NA BOŻE NARODZENIE. 3 SPRAWDZONE SPOSOBY
Wróć