Święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z różnymi słodkimi wypiekami, a także z zapachem miodu, cynamonu czy goździków. Prawie w każdym domu panuje atmosfera przygotowań okraszona magią smakowitych zapachów, które powodują, że na samą myśl o spróbowaniu choćby kęsa, nawet dorosłym cieknie ślinka.
Wszystkie te kuszące wonie przypraw korzennych znaleźć można w pierniczkach, które wieszamy na choinkach czy w staropolskim pierniku, który przygotowujemy parę tygodni przed świętami, by ciasto "dojrzało" i usatysfakcjonowało nawet najbardziej dekadenckie podniebienia. Jeżeli jednak z jakichś powodów mamy ochotę na coś innego niż znany wszystkim piernik, możemy pomyśleć o kruchych i pysznych ciasteczkach korzennych. Smakują one trochę inaczej niż pierniczki ze względu na dodatek ziela angielskiego.
Poniżej zaprezentowany jest sprawdzony przepis na ciasteczka korzenne z dodatkiem miodu oraz wytłumaczenie, jakich zmian dokonać przy wyborze składników, aby uzyskać gotowe ingrediencje na wersję wegańską.
Zobacz też: CIASTECZKA KORZENNE Z MARMOLADĄ
Trudność przygotowania: łatwe
Typ potrawy: deser
Ilość porcji: 40 ciasteczek
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jak zamienić składniki oraz kroki przygotowania potrawy, aby uzyskać przepis na wegańskie ciasteczka korzenne?
Wystarczy, że zamiast jajka, dodamy do ciasta małego dojrzałego banana, a zamiast masła z kolei, użyjemy 150 ml oleju roślinnego. Miód w przepisie na ciasteczka korzenne możemy zamienić na syrop daktylowy bądź syrop klonowy.