Ziemniaczki w mundurkach z piekarnika będą hitem tegorocznego lata. Złociste, w chrupiącej skórce, a co najważniejsze – pyszne i zdrowe. Ziemniaki są cenny źródłem witamin i, wbrew obiegowej opinii, wcale nie tuczą! Sprawdź najlepsze przepisy na pieczone i zapiekane ziemniaczki - w sam raz na spotkania ze znajomymi i szybkie obiady. Palce lizać!
Zobacz też: JAK UGOTOWAĆ ZIEMNIAKI? SPRAWDZONE SPOSOBY
Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie tuczą: 100 g młodych ziemniaków zawiera zaledwie 70 kalorii. Przyczyną dodatkowych centymetrów w pasie nie są więc ziemniaki, ale dodatki, z którymi je zjadamy. Zwykle okraszamy je tłuszczykiem bądź zawiesistym sosem zagęszczonym śmietaną lub mąką. Ziemniaki rzadko kiedy występują też na naszym talerzu solo – często towarzyszy im schabowy, pieczone w głębokim tłuszczu kotlety mielone czy solidna golonka.
Same ziemniaki są lekkostrawnym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Zawierają duże ilości witaminy C, A, E, B1, B2, B3 i B6. Są cennym źródłem potasu, który doskonale wpływa na układ krwionośny oraz nerwowy. Bulwy ziemniaków zasobne są także w wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki to samo zdrowie!
Ziemniaki do Europy sprowadzili słynni odkrywcy w XVI wieku. Kto by pomyślał, że to początkowo przyjęte z dużą niechęcią i podejrzliwością warzywo będzie święciło tryumfy popularności, a dla wielu osób stanie się nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu. Ziemniaki gotowane, pieczone w mundurkach, puree, zasmażane, frytki, placki ziemniaczane – możliwości serwowania ziemniaków jest nieskończenie wiele. Jak obniżyć kaloryczność ziemniaków?
Najprostszy i najszybszy przepis: ugotuj młode ziemniaczki z odrobiną soli. Ugotowane posyp koperkiem – zyskasz zdrowy i nietuczący dodatek do obiadu. Wolisz piec? Nie ma problemu: młode ziemniaki wyszoruj dokładnie, podgotuj krótko, zawiń w folię aluminiową i podpiecz w piekarniku bądź grillu. To ziemniaki w wersji light – czasem warto kulinarnie zaszaleć!
Zobacz też: PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
Końcówka maja i początek czerwca to czas, gdy w sklepach pojawiają się pierwsze młode ziemniaki krajowej produkcji. To prawdziwe frykasy. Tęsknisz za wspólnym grillowaniem i biesiadowaniem z przyjaciółmi? Mamy dla Ciebie przysmak, który z powodzeniem przyrządzisz w razie niepogody. Znajomi będą zachwyceni.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Boczek, wedle uznania, pokrój w cienkie plastry bądź słupki. Ziemniaki ponacinaj w poprzek w odstępach co pół centymetra – w nacięcia wetknij boczek. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do 4-5 łyżek oleju rzepakowego dodaj zioła – polecamy mieszankę ziół prowansalskich i rozmarynu – ale możesz skomponować dowolną mieszankę. Przy użyciu silikonowego pędzla posmaruj ziemniaki olejem. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Palce lizać!
Czas na nieco inną odsłonę ziemniaków. Tym razem zachęcamy Was do spróbowania ziemniaków w mundurkach z dodatkiem twarożku – w Wielkopolsce to prawdziwy przysmak. Gotowi na pyzy z gzikiem?
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie umyj – możesz użyć miękkiej szczoteczki bądź gąbki. Gotuj około 10-12 minut. Lekko ostudź, tak by nie parzyły dłoni. Przekrój na pół i delikatnie wydrąż. Włóż do piekarnika na 10-15 minut, by lekko się zarumieniły. W międzyczasie przygotuj nadzienie – twaróg zmieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pierzem. Jeśli lubisz ostry smak cebuli – możesz do twarogu wkroić białą cebulę, jeżeli preferujesz delikatne smaki – posiekaj zieloną cebulkę. Wyjmij z piekarnika ziemniaki, nałóż twarożek i posyp zieloną cebulką. Smacznego!
Nie masz pomysłu co przygotować na obiad? W lodówce zostały resztki z całego tygodnia – skrawki szynki i sera? Przygotuj pyszną zapiekankę – rodzina będzie zachwycona. Do dzieła!
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Podgotuj około 10-12 minut. W międzyczasie pokrój pieczarki i podsmaż z cebulką na maśle. Szynkę pokrój w kosteczkę, kabanosy w niewielkie krążki. Przesmaż chwilkę razem z pieczarkami. Podgotowane ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, przysyp pieczarkami, szynką i cebulą, na wierzch zetrzyj żółty ser. Zapiecz w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 200-220 stopni. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne!