Ziemniaki to bogactwo wielu ważnych składników odżywczych. Niestety podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracą one swoje cenne wartości. Istnieje jednak sposób na przyrządzenie smacznej potrawy, przy jednoczesnym zachowaniu walorów odżywczych ziemniaków. Wystarczy ugotować je na parze. Jest to równie smaczna ale zdecydowanie zdrowsza wersja podania tego warzywa.
Proces gotowania należy oczywiście rozpocząć od wstępnej obróbki ziemniaków. Warzywa należy obrać oraz umyć. Czyste ziemniaki dobrze jest ponacinać w krzyżyk, uważając przy tym aby nie przeciąć ich całkowicie. Dzięki nacięciom para ma szansę sprawniej dotrzeć do całej powierzchni warzywa.
Ziemniaki należy następnie włożyć do parownika wypełnionego wodą. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody w garnku ziemniaki powinny gotować się nie mniej niż 15 minut i nie więcej niż pół godziny. Czas gotowania zależy od wielkości oraz odmiany warzywa. Twardość ziemniaków warto sprawdzać używając widelca bądź łyżki. Należy jednak uważać na gorącą parę wydobywającą się z parownika. Stale należy również podawać stan wody w parowarze, gdyż przy długim gotowaniu może ubywać cieczy.
Zobacz też: TRZY PROSTE PRZEPISY NA PIECZONE ZIEMNIAKI
Zobacz też: SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW - DWA PROSTE PRZEPISY