Botanicy traktują pomidor jako owoc, ale np. według klasyfikacji Unii Europejskiej jest on warzywem. Jeżeli jednak trzymamy się naukowego punktu widzenia, to pomidory są owocami.
Najważniejszym pomidorowym dobroczyńcą jest likopen – czerwony barwnik zawarty w jego owocach. To najsilniejszy antyutleniacz z grupy karotenoidów, który neutralizuje wolne rodniki. W skrócie – opóźnia procesy starzenia. Oprócz tego w pomidorach jest sporo witaminy C, a także E, K i PP oraz mikroelementy: wapń, miedź czy żelazo. Pomidory są zdrowe!
Jedne i drugie należą do pomidorów drobnoowocowych, ale pomidory daktylowe mają wydłużony kształt, przypominający daktyle.
Pomidory daktylowe są słodkie i nie mają kwaskowego posmaku. Dzięki temu idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dzieci.
Pomidorki są nie tylko soczyste, ale mają też wspaniały słodki smak. Znakomicie nadają się na przekąski dla dzieci i dorosłych. Można je śmiało wziąć ze sobą do szkoły czy pracy. Cały kubek – a co!
Sprawdź najnowszą gazetkę!