Podczas gotowania dodaj odrobinę oleju kokosowego i voila!
Wrzuć do worka jabłko, a ziemniaki dłużej zachowają świeżość i będą gładkie.
Wystarczy potrzeć o siebie połówki przekrojonego ziemniaka - jeśli miąższ wyraźnie się klei, będą dobre na kopytka, pyzy lub purée, jeśli pojawi się woda – ziemniak nadaje się na frytki i sałatki.
Wbrew obiegowej opinii (na szczęście coraz rzadszej), ziemniak wcale nie jest bardzo kaloryczny. Wczesne ziemniaki mają tylko 69 kcal w 100 gramach. Między bajki można również włożyć opinię, że ziemniak jest mało wartościowy. Wręcz przeciwnie – to bogactwo m.in. błonnika, potasu, magnezu, fosforu czy żelaza. Poza tym zawiera witaminy: C, B1, PP, B5 i B6.
Połówki, talarki, łódeczki – ja Was wszystkie ziemniaczki zajadać chcę! Tak mogłoby zaśpiewać wielu fanów tych absolutnie wspaniałych warzyw, z którymi można zrobić dosłownie wszystko. Teraz gratka dla tych, którzy je uwielbiają – wczesne ziemniaki znajdziesz w Netto!