"Półka Zdrowia" to specjalna strefa w naszych sklepach, gdzie można znaleźć około 140 wyselekcjonowanych przez nas produktów z kilku kategorii związanych z prozdrowotnym lub proekologicznym odżywianiem:
Produkty, które w swoim składzie nie mają składników odzwierzęcych takich jak mięso, mleko, miód, nabiał czy jajka, zawierają wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego.
Powstają w wyniku produkcji metodami ekologicznymi, a w przypadku żywności, co najmniej 95% masy jej składników pochodzi z produktów pochodzenia ekologicznego. Gospodarstwa rolne wytwarzające produkty metodami ekologicznymi podlegają certyfikacji.
Produkty, które nie zwierają cukrów w ogóle lub są słodzone naturalnymi substancjami słodzącymi typu ksylitol, erytrol, maltitol, czy stewia.
Produkty nabiałowe, w których podczas produkcji dodaje się enzymu laktaza, który nie występuje lub występuje w jelitach w niskim stężeniu u osób, które źle tolerują występującą naturalnie w produktach mlecznych laktozę. Jest ona dzięki temu rozkładana na łatwiejsze do strawienia cukry.
Produkty naturalnie niezawierające glutenu lub o jego zawartości mniejszej, niż 20mg na 1kg.
To zdrowe zamienniki dla popularnych produktów.
Erytrytol to substancja słodząca z grupy alkoholi cukrowych, nazywanych również poliolami.
Ksylitol to naturalna substancja słodząca, alkohol cukrowy wytwarzany przez niektóre rośliny.
W dzisiejszych czasach mleko kozie, pomimo że nadal mniej popularne od krowiego, staje się z roku na rok coraz bardziej cenione przez ludzi na całym świecie.
Kozie mleko bez laktozy to idealna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Posiada także liczne walory prozdrowotne w porównaniu z mlekiem krowim.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno to produkt, którego nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni, jeśli pragniesz lepiej zadbać o swoje zdrowie.
Tłoczony na zimno olej lniany, to naturalne źródło ważnych w zbilansowanej diecie kwasów omega 3. Proces tłoczenia na zimno pozwala mu zachować walory odżywcze, złocisty kolor i charakterystyczny nieco gorzkawy smak.
Dowiedz się więcej
Prozdrowotne właściwości czystka, potwierdzone przez liczne badania naukowe, sprawiają, że stał się na nowo bardzo popularnym sposobem na wiele dolegliwości.
Miód gryczany zaskoczy swoją ciemną barwą i intensywnym smakiem. Wytwarzają go pszczoły, które mocno przyciąga zapach nektaru kwiatów gryki.
Soczewica to wyjątkowo pożywny pokarm, bogaty w substancje odżywcze, witaminy i minerały. Idealna dla wegan i wegetarian, ale także dla każdego, kto pragnie zrzucić kilka kilogramów lub po prostu wprowadzić zdrowy składnik do swojego menu.
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego – nic dziwnego, że pokochali ją weganie i wegetarianie na całym świecie.
Czarnuszka, czyli małe kanciaste ziarenka, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznej czarnej barwie, to przyprawa pochodząca z regionu Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodniej.
Szukasz pomysłu na pożywne, smaczne i zdrowe śniadanie? Znajdziesz to wszystko w płatkach owsianych, które można błyskawicznie przygotować na wiele różnych sposobów.
Syrop z agawy "bio" to produkt rolnictwa ekologicznego spełniający najwyższe normy jakości potwierdzone certyfikatami. Stanowi on doskonały zamiennik dla cukru, jako alternatywny środek słodzący.