Czosnek od bardzo długich lat cieszy się sławą spośród domowych środków leczniczych oraz aromatycznych przypraw. Jego nieprzyjemny zapach, który potem wydobywa się z naszych ust sprawia ogromny dyskomfort i potrafi wprawić człowieka w prawdziwe zakłopotanie, przez co wiele ludzi rezygnuje z jego stosowania. Ten naturalny antybiotyk mimo swoich właściwości leczniczych oraz bardzo szerokiego zastosowania w wielu kuchniach, ma bardzo intensywny zapach, który utrzymuje się w buzi przez bardzo długi czas i ciężko jest się go pozbyć. Czosnek jedzony wieczorem, dalej będzie dawał o sobie znać z rana, a żucie gumy czy mycie zębów nie pomoże w zlikwidowaniu jego intensywnego zapachu.
Istnieje wiele sposobów, aby w szybko sposób usunąć nieprzyjemny zapach czosnku, który odstrasza naszych rozmówców.
Pierwszym z nich jest zielona część pietruszki. Należy żuć jej listki w taki sam sposób jak gumę do żucia. Po tej czynności zapach czosnku jest praktycznie niewyczuwalny. Jest to bardzo dobra metoda podczas gdy jemy potrawy zawierające czosnek w restauracji. Pietruszka bardzo często jest w nich używana jako ładna dekoracja do potraw oraz talerzy.
Goździki są również świetnym rozwiązaniem, które sprawdzi się w roli neutralizatora na czosnkowy oddech. Należy je żuć w taki sam sposób jak pietruszkę lecz bezpośrednio po spożyciu potrawy z dodatkiem czosnku. Po chwili zauważysz w jak szybkim czasie goździki zneutralizują zjedzone smaki. Ssanie ziaren kawy a także imbiru również okazuje się pomocne w walce z czosnkowym zapachem.
Jednym z najskuteczniejszych neutralizatorów czosnku jest jabłko. Wystarczy zjeść zwykłe jabłko, a enzymy w nim zawarte zlikwidują nieprzyjemny zapach czosnku.
Kolejnym sposobem na zneutralizowanie zapachu może być także spożycie soku z cytryny. Napoje, które posiadają kwasowy odczyn poniżej 3,6 pH, likwidują enzym, który jest aktywowany podczas gniecenia czosnku i wzmaga zapachowe właściwości, które są w nim zawarte.
Słodki miód, jest również doskonałym sposobem na złagodzenie czosnkowych zapachów. Wystarczy, że dodamy trzy łyżeczki miodu do szklanki wody oraz wyciśniemy sok z kawałka cytryny. Przygotowany preparat, nie tylko osłabi zapach czosnku lecz jest także bardzo smaczny.
Po stosowaniu się do powyższych rad, od tej pory zapach czosnku nie będzie żadnym utrapieniem, a jego neutralizacja będzie bezproblemowa. Bez zmartwień można stosować go jako lek lub dodając jako przyprawę do kanapek.