W letnie dni każdy z Nas odczuwa większą ochotę na różnego rodzaju napoje. Dobrze sprawdzają się wtedy wszystkie przekąski, które są zimne i orzeźwiające. Jedną z najchętniej wybieranych są lody. Jednak alternatywą dla nich, może być zyskująca na popularności kawa mrożona, którą oferuje większość kawiarni. Przepyszną kawę z kostkami lodu można też przygotować samodzielnie, nie wychodząc z domu. Z pewnością zadowoli ona kubki smakowe domowników i gości. Poniżej znajduje się szybki i łatwy przepis, dzięki któremu będzie wiadomo, jak zrobić mrożoną kawę.
Do przyrządzenie takiego specjału potrzebujemy tylko kilku składników. Są to:
Mocna, aromatyczna kawa.
Wiele osób zadaje sobie pytanie - kawa mrożona jak zrobić w domu? Sekret udanego deseru tkwi w wyborze odpowiedniej kawy. Większość przepisów zaleca dodawanie kawy rozpuszczalnej. Jednak użycie takiej kawy mogłoby sprawić, że jej aromat byłby ledwo wyczuwalny a składniki zaczęłyby grać główne skrzypce.
Ponadto kawa rozpuszczalna nie nada intensywnego, brązowego koloru. Zatem lepiej jest użyć mocniejszego espresso. Taka kawa mrożona nie tylko będzie się dobrze prezentowała. Jej zaletą będzie też to, że pobudzi do działania. Poleca się zaparzać espresso z najlepszej jakości ziaren, na przykład Jacobs. Kawa mrożona Jacobs - jak zrobić? Poniżej szczegółowy przepis, dzięki któremu kawa za każdym razem będzie smakowała wyjątkowo.
Całość będzie prezentowała się jeszcze dekoracyjniej, gdy bita śmietana zostanie nałożona za pomocą rękawa cukierniczego. Kawa prawie gotowa! Opcjonalnie, na samą górę, można dodać startą czekoladę (mleczną lub gorzką).
Ale jak zrobić kawę mrożoną, aby zachwyciła swoim wyglądem nawet najbardziej wymagających miłośników kawy? Istnieje wiele banalnych sposobów, które diametralnie zmienią wygląd deseru. Jednak najważniejszą kwestią wydaje się naczynie, w którym kawa ma zostać podana. Dobrze sprawdzą się pękate szklanki z podwójnym dnem, dzięki którym poszczególne warstwy kawy mrożonej będą jeszcze lepiej widoczne.
Można również użyć wąskiej szklanki z uchem przeznaczonej do latte. Innym pomysłem podania, będzie wspomniana wcześniej szklanka na niskiej nóżce. Oprócz wymienionych wcześniej lodów, bitej śmietany i czekolady, można poeksperymentować z kolorowymi piankami. Pięknie prezentować się będą także różnego rodzaju kolorowe posypki. Świeże, krojone truskawki położone na samym wierzchu wprowadzą ciekawy element kolorystyczny. Natomiast miłośnikom kokosu mogłyby przypaść do gustu wiórki kokosowe. Do kaw mrożonych często stosuje się również papierowe słomki w skośne paski. Ten element dekoracyjny jest nie tylko przystępny cenowo, ale również ekologiczny.
Kawa mrożona – jak zrobić, aby była smaczna? Warto zrobić ją według powyższego przepisu. Jest on na tyle łatwy, że z powodzeniem można go stosować w domowym zaciszu. Aby urozmaicić deser, dobrze jest dobrać ciekawe dodatki.