Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Przepisy żurawina

Przepisy z żurawiną. Pomysły na konfiturę, przetwory i wiele innych

Żurawina to przepyszny, kwaskowy owoc pełen smaku, który ma liczne właściwości lecznicze i niewiele kalorii. Pomaga zapobiegać infekcjom układu moczowego, zmniejszać rozwój komórek nowotworowych i wspomagać układ odpornościowy. Oprócz tego, że ma cenne właściwości oraz jest bogata w witaminę C, pozwala także wyczarować smaczne dania. Dowiedz się więcej na temat tego owocu i poznaj ciekawe sposoby na przyrządzenie potraw z żurawiny!

Przepisy na dania z żurawiną

Najcenniejszym elementem żurawiny jest jej owoc, zwany również czerwoną jagodą. Substancje, które zawarte są w tym wyjątkowym owocu, to między innymi błonnik, tanina, witamina C, B1, B2, E oraz A. Poza tym żurawina zawiera również magnez, potas, żelazo oraz fosfor. Przede wszystkim jednak jest ona znana ze swoich łagodzących właściwości w odniesieniu do układu moczowego. Często wykorzystuje się ją, by leczyć pęcherz. Ogranicza również tworzenie się złogów wapniowych w nerkach. Ponadto składniki zawarte w żurawinie wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, odkażają gardło oraz jamę ustną.

Żurawina wykorzystywana jest także jako sposób na leczenie przeziębienia oraz grypy. Znajduje zastosowanie jako preparat wspomagający chorych cierpiących na wrzody żołądka oraz kamicę nerkową.

Kurczak z żurawiną i orzechami

Nie należy zapominać również o bogatym smaku żurawiny oraz sposobach wykorzystania jej w kuchni. O tym, jak wiele ma zastosowań, możesz sprawdzić na własną rękę. Ciekawym sposobem na użycie żurawiny w kuchni jest przygotowanie kurczaka z żurawiną i orzechami. Do jego przyrządzenia potrzebujesz oczywiście drobiu i żurawiny, a także m.in. pomarańczy, granatu, szklanki brązowego ryżu oraz orzechów. Soczyste mięso przełamane słodyczą i kwaskowatością żurawiny oczaruje domowników i gości. To sycące danie dzięki obecności białka mięsnego, a także węglowodanów, których źródłem jest ryż. Zapoznaj się z instrukcją przygotowania i zaskocz wszystkich kurczakiem przyrządzonym w nietuzinkowy sposób. Przetestuj już teraz ten ciekawy przepis!

Przepis na konfiturę z żurawiną i przetwory

Domowa konfitura z żurawiny to przydatny dodatek w każdej kuchni. Doskonale pasuje do mięs, serów oraz ciast. Możesz stworzyć ją samodzielnie, a przyrządzenie tego wyjątkowego specjału nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Poznaj przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.

Do sporządzenia konfitury z żurawiny możesz użyć 500 gramów świeżych lub mrożonych owoców, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru oraz skórki i soku z połowy cytryny. Przygotowania rozpocznij od umycia mrożonej lub świeżej żurawiny i pozbycia się zepsutych oraz niedojrzałych owoców. Następnie wlej do garnka wodę, wsyp do niej cukier i gotuj wszystko przez kilka minut na średnim ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Potem dodaj do garnka owoce i duś je przez kilkanaście minut, nie zapominając o regularnym mieszaniu. Gdy owoce żurawiny zaczną pękać oraz puszczać sok, dodaj skórkę i sok z cytryny. Poczekaj, aż odparuje większość wody i jeszcze gorące przetwory z żurawiny umieść w wyparzonych słoikach. Zakręć je, a następnie odstaw do góry dnem do momentu wystygnięcia.

Żurawina świeża czy suszona?

Najlepsza dla zdrowia jest świeża żurawina. To znakomity dodatek dla Twojego organizmu. Świeże owoce można kupić aż do późnej jesieni. Jej wytrawny, a właściwie cierpki smak nie każdemu odpowiada i trudno zjeść te owoce bez obróbki termicznej. Alternatywę stanowi pyszna żurawina suszona, która też jest bardzo popularna. Ma dużą ilość wartości odżywczych, niską zawartość tłuszczu oraz słodki smak. Należy jednak pamiętać, że okazuje się również bardziej kaloryczna niż świeże owoce.

Poznaj więcej przepisów Netto z żurawiną w roli głównej!