Liczba porcji: 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min
Dodatkowe informacje: bez glutenu
Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Następnie 3 czubate łyżki masła w temperaturze pokojowej ubij mikserem wraz z przyprawą do kurczaka. Pastą natrzyj mięso i odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Rondel posmaruj dodatkową porcją masła, włóż kurczaka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około godzinę, często podlewając mięso wytopionym tłuszczem. W tym czasie przygotuj ryż.
Ryż ugotuj na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odstaw. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie brązowa, dodaj przyprawy: cynamon, paprykę i kolendrę. Smaż krótką chwilę, wrzuć bakalie. Podpraż je, a następnie wlej większość płynu wytopionego z upieczonego kurczaka i sok z ½ pomarańczy. Gotuj całość kilka minut, aż orzechy delikatnie zmiękną, a żurawina napęcznieje. Następnie wrzuć ryż i całość wymieszaj Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Ryż przełóż na blachę, a na środku ułóż kurczaka. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15-20 minut. Gotowe danie posyp pestkami granatu, posiekaną natką pietruszki i udekoruj plasterkami pomarańczy.