Liczba porcji: ok. 50 sztuk
Czas przygotowania: 2 h 30 min
Ciasto na pierogi gyoza:
Sos z suszonych owoców:
Farsz:
Dodatkowo:
Sos
Owoce suszone włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez godzinę na małym ogniu. Następnie odcedź płyn do garnka i zredukuj go, aż stanie się gęsty. Przypraw cynamonem, a owoce odstaw.
Farsz
Piersi z kaczki oczyść, umyj i osusz. Następnie natnij nożem skórę na krzyż. Na patelni rozgrzej klarowane masło i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez ok. 4 minuty, aż stanie się brązowo-złota. Następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Piersi włóż do żaroodpornego naczynia, podlej częścią tłuszczu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Na pozostałym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Upieczone i wystudzone piersi pokrój na kawałki i zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa wraz z ugotowanymi owocami i papryczkami chili. Do zmielonej masy dodaj otarte imbir i ząbki czosnku. Farsz dopraw octem, solą oraz pieprzem do smaku.
Ciasto
Mąkę wymieszaj wraz z solą i zacznij powoli wlewać wrzątek, energicznie mieszając masę łyżką. Następnie wlej olej i wyrób ciasto. Ciasto przykrój ściereczką i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj je następnie cienko (na ok. 1 mm) na podsypanym mąką blacie i powycinaj okręgi o średnicy ok. 6 cm. Na każdy okrąg połóż łyżeczką farszu i sklej pierogi, zlepiając je od góry.
Pierogi gotuj na parze pod przykryciem przez około 6-8 minut, wykorzystując do tego bambusowy koszyczek lub metalowe sitko przykryte papierem śniadaniowym i miską.
Gotowe pierożki podawaj z sosem z suszu, suszoną żurawiną i suszonym koperkiem.