Liczba porcji: 12-14 deserów
Czas przygotowania: 30 min
Krem szampański:
Frużelina żurawinowa:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Napęczniałą żelatynę włóż razem z miseczką do gorącej wody, mieszaj co jakiś czas, aby się rozpuściła. Żelatynę możesz również rozpuścić w mikrofali. (Dosłownie kilka sekund wystarczy na największej mocy.) Żółtka ubij z cukrem na parze, aż powstanie gęsty krem. (Ubity krem powinien przekroczyć 70 stopni C dzięki temu pozbędziemy się bakterii). Następnie zdejmij ubite żółtka z pary, wlej szampana oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj. W osobnej misce ubij mascarpone. Do ubitego mascarpone łyżka po łyżce dodawaj żółtka. Krem będzie dość płynny. Przelej go do przygotowanych pojemniczków na deserki. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 20 minut.
Frużelina: Żelatynę w proszku zalej 4 łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. Żurawinę wymieszaj z cukrem. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z wodą. Zagotuj, zdejmij z palnika. Dodaj do gorących owoców napęczniałą żelatynę wymieszaj. Frużelinę wystudź. Zimną nałóż na wierzch każdego deseru.