Tradycyjny sernik to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami w domu rodzinnym. Jego smak przenosi nas w czasie do najprzyjemniejszych momentów dzieciństwa. Przygotowanie dobrego sernika, nie jest trudne, choć może zająć nieco czasu. Najważniejsze to zadbać by wszystkie składniki były dobrej jakości.
Poziom trudności: umiarkowane
Liczba porcji: 12
Typ potrawy: deser
Składniki:
Zobacz też: W JAKIEJ TEMPERATURZE PIEC SERNIK
Sposób przygotowania:
Zobacz też: SERNIK MANDARYNKOWY Z GALARETKĄ ŚLIWKOWĄ
Tradycyjny sernik można przygotować dzień wcześniej. Jest to przepis bazowy, który można urozmaicić różnego rodzaju dodatkami. Najlepiej smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej lub świeżymi owocami. Jeśli nie mamy do nich dostępu dobrze sprawdzi się również ulubiona konfitura. Inną opcją jest polanie sernika z wierzchu lukrem lub karmelem. Taki sernik na pewno zachwyci każdego a podany do popołudniowej kawy lub herbaty będzie idealnym zakończeniem posiłku.
Zobacz też: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE