Co roku, w towarzystwie babki piaskowej, pisanek i białej kiełbasy, na polskich stołach gości żurek wielkanocny. Ten, który gotowało się dawniej, znaczenie różnił się od pysznej, aromatycznej zupy pachnącej majerankiem, którą spożywa się dzisiaj. Była to mizerna zupa, do której przygotowania używało się jedynie mąki żytniej i piętki chleba. Jednak, żeby tradycji stało się zadość, warto poznać ciekawe przepisy, dzięki którym w każdej kuchni będzie unosił się zapach domowego, wielkanocnego żurku.
Szkopuł tkwi w składnikach, a konkretniej, w odpowiednio dobranych proporcjach. Składniki powinny tworzyć harmonijną mieszankę.
Składniki:
Czas przygotowania żurku w tej wersji zajmuje 50 minut. Można liczyć na 6 głębokich talerzy tej aromatycznej zupy. Zanim jednak nadejdzie czas konsumpcji, trzeba ją ugotować. Przepis jest prosty, więc nawet amatorzy gotowania dadzą radę.
Sposób przygotowania prostego żurku wielkanocnego
Żurek zaleca się doprawić do smaku solą i pieprzem oraz aromatycznym majerankiem. Doskonale smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami i z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła. Zupę nalaną do talerzy można ozdobić liśćmi świeżego majeranku.
Zobacz też: WIELKANOCNY ŻUREK Z GRZANKAMI OSYCPKOWYMI
Żurek zawsze smakuje dobrze, ale żeby był jeszcze smaczniejszy, warto przygotować go na domowym zakwasie.
Składniki:
Przygotowanie zupy zajmuje mniej więcej godzinę. Warto go przygotować, gdy rodzina tłumnie przybędzie na świąteczne śniadanie. Spokojnie starczy dla 8 osób. Żeby go przygotować, należy:
Sposób przygotowania żurku wielkanocnego z kiełbasą i jajkiem
Tak przygotowany żurek można podawać w chlebkach lub tradycyjnie w talerzach. Do zupy dodać jajko na twardo w ilości według uznania. Kiełbasę z żurku przed podaniem należy pokroić i dodać plasterki do każdej porcji.
Smakosze, którzy lubią wiedzieć, co konkretnie jedzą, cenią sobie możliwość przygotowania domowego zakwasu. Warto znać przepis i wykorzystać go, jeśli ma się ochotę.
Tak przygotowany zakwas może stać w lodówce przez około 2 tygodnie.
Jeśli w kuchni unosi się zapach chrzanu i aromat świeżego majeranku, którego w żurku nigdy za wiele to najpewniej znak, że nadszedł czas Świąt Wielkanocnych.
Zobacz też: DOMOWE PRZEPISY NA BIAŁĄ KIEŁBASĘ ZAPIEKANĄ W PIEKARNIKU, SMAŻONĄ