Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Z czym jeść masło orzechowe?

Ile kalorii ma masło orzechowe? Z czym je jeść? Poznaj sprawdzone przepisy

Masło orzechowe ma wielu zwolenników, ale również i przeciwników. Jeśli nie wiecie z czym je jeść, podrzucamy Wam kilka pomysłów zarówno w słodkich, jak i pikantnych połączeniach.

Jakie ma właściwości masło orzechowe?

Masło orzechowe wyrabiane jest zwykle z orzeszków ziemnych, jednak spotkamy również produkowane z migdałów, pistacji czy orzechów nerkowca. O produkcie tym krąży wiele mitów, z którymi już teraz warto się rozprawić. Większość ludzi uważa, że jest bardzo kaloryczne, co może wpływać na naszą sylwetkę i wagę.

Owszem, orzechy same w sobie mają dużo kalorii i zawierają sporo tłuszczów. Trzeba jednak pamiętać, że są to tłuszcze nienasycone, a więc takie, które skutecznie pomagają nam zwalczyć tkankę tłuszczową i są źródłem energii. W naszej wątrobie zachodzi szybka β-oksydacja kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nie gromadzą się one w postaci tkanki tłuszczowej.

Zobacz też: BEZGLUTENOWE BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM 
Najważniejszymi spośród kwasów tłuszczowych zawartych w maśle orzechowym są: kwas oleinowy, linolowy i słonecznikowy. Pierwszy z nich zapobiega między innymi rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, a drugi może zapobiegać nowotworom oraz miażdżycy.

Masło z orzechów arachidowych jest również cennym źródłem białka i błonnika, przez co jest doskonale sprawdza się jako składnik diety sportowców, a także wegetarian oraz wegan. Odpowiednia ilość białka w organizmie redukuje wolne rodniki. Orzechy dostarczają także m.in. witaminy z grupy B, witaminę A oraz witamina E. Znajduje się w nich również żelazo i kwas foliowy, usprawniający funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, a także magnez i potas.

Pierwszy z pierwiastków poprawia pamięć i koncentrację, a drugi reguluje ciśnienie krwi. Co ciekawe, orzechy ziemne sprzyjają wytwarzaniu serotoniny w organizmie, co nie tylko zmniejsza apetyt, ale także wpływa na poprawę naszego nastroju. Mamy uczucie sytości, a dodatkowo przyśpiesza przemianę materii, co pomaga w odchudzaniu i osobom dbającym o linię.

Zobacz też: GRYCZANKA Z OWOCAMI I MASŁEM ORZECHOWYM 

Masło orzechowe - kalorie i wartości odżywcze

100 g masła orzechowego zawiera ok. 595 kcal. Zawartość tłuszczu to 49 g, jednak trzeba pamiętać, że kwasy tłuszczowe nasycone to tylko 6,8 g. Najwięcej znajduje się tutaj kwasu oleinowego - ok. 27 g. Mamy tutaj również bardzo korzystne proporcje między białkami i węglowodanami - 25 g białka oraz niecałe 20 g węglowodanów. Taki skład zapewnia nam dostarczenie wielu składników odżywczych, których potrzebujemy w codziennej diecie.

Indeks glikemiczny masła z orzechów arachidowych wynosi 15.
Warto jednak pamiętać, żeby nie przekraczać dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka, które wynosi dwie łyżki dziennie.

Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?

Przekonanie, że masło orzechowe tuczy może wynikać z tego, że na sklepowych półkach pojawia się wiele produktów, w których występuje duża ilość cukru, a mała ilość orzechów. Pamiętajmy więc by wybierać produkty pozbawione cukrów, oleju palmowego oraz innych dodatkowych składników, które niekoniecznie będą dla nas zdrowe.

Masło orzechowe powinno składać się z przetartych orzechów ziemnych oraz niewielkiej ilości oleju roślinnego. Unikajmy też produktów, które wytworzone zostały z solonych orzechów. Sięgajcie po masła, w których jest 90, a nawet 95% zawartości orzechów.

Masło orzechowe - z czym jeść?

Najpopularniejszym sposobem na jedzenie masła są oczywiście kanapki. Jednak jest wiele osób, którym nie smakuje sam chleb z masłem, dlatego często oprócz masła dają na pieczywo dżem albo pokrojone banany. Masło orzechowe równie dobrze komponuje się z grzankami, krakersami, paluszkami czy waflami ryżowymi. To oczywiście nie jedyne zastosowanie masła w kuchni.
Możemy go używać do pieczenia ciast, ciasteczek czy do naleśników. Świetnie nadaje się do wszelkich kremów do ciast, a nawet do marynat czy sosów. Co ciekawe, niektórzy wolą smak masła w nieco bardziej oryginalnych połączeniach, jak np .na kanapce z pomidorem. Jeśli nie wiecie, z czym jeść masło orzechowe, specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka przepisów - masło orzechowe w słodkiej i nieco pikantniejszej odsłonie.

Przepisy z masła orzechowego

Jak już wspomnieliśmy masło orzechowe doskonale komponuje się z kanapkami czy naleśnikami na słodko. Warto jednak je wykorzystać również do innych potraw.

  1. Kasza jaglana z jagodami, masłem orzechowym i owocami.

Taka potrawa jest idealnym pomysłem na śniadanie - daje nam sporą dawkę energii i składników odżywczych. Czego potrzebujemy?

  • szklanka ugotowanej kaszy,
  • łyżka masła orzechowego,
  • 3 łyżeczki mleczka kokosowego,
  • kilka borówek amerykańskich,
  • duża łyżka jagód,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • 2 orzechy włoskie,
  • kilka truskawek,
  • 1 banan.
Masło orzechowe mieszamy z mleczkiem kokosowym, a następnie dodajemy do kaszy. Na kaszę wrzucamy wszystkie owoce i posypujemy posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Gotowe!

  1. Ciasteczka z masła orzechowego.

Coś dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu ani pieniędzy. Potrzeba tylko kilku produktów, by przygotować ten pyszny deser.

  • pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • pół łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 ¼ szklanki płatków owsianych, bezglutenowych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Na początku do miski wkładamy masło orzechowe oraz cukier. Ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Wbijamy jajko, a następnie dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy. Blachy do pieczenia (taka porcja wychodzi zwykle na 2 blachy) wykładamy papierem. Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kulki, umieszczamy je na blaszce i lekko spłaszczamy. Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez ok. 8 minut, by nabrały lekko brązowego koloru.

Odrobina pikanterii

Jeśli nie lubicie masła w wersji słodkiej, warto zrobić ją w wersji pikantnej. Polecamy szczególnie różnego rodzaju pasty oraz sosy do mięs. Jeśli chcecie zrobić pikantną pastę z masła orzechowego, mamy dla Was pyszny przepis. Możecie wykorzystać ją do zapiekania mięs, ale także warzyw. Co potrzebujemy do wykonania takiej pasty?
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • ostra papryczka chilli
  • 1,5 łyżki miodu (może być gryczany lub spadziowy)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści natki pietruszki
  • ok. 2 łyżeczek pieprzu
  • odrobina soli
Pietruszkę oraz papryczkę chilli drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy masło orzechowe i dodajemy wszystkie składniki, a następnie dokładnie mieszamy. Taką pastą możemy np. natrzeć kurczaka przed lub w trakcie pieczenia.

Zobacz też: PUDDING CHIA Z MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI
5 pomysłów na krewetki – sprawdź nasze proste przepisy
Czy picie herbaty z cytryną jest zdrowe?
Pyszne soki i ich właściwości
Poznaj gatunki i rodzaje serów
5 pomysłów na krewetki – sprawdź nasze proste przepisy
Czy picie herbaty z cytryną jest zdrowe?
Pyszne soki i ich właściwości
Poznaj gatunki i rodzaje serów