Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Boże Narodzenie

Domowe przepisy na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie, jako jedno z głównych świąt, jest doskonałym pretekstem zarówno do spotkania z bliskimi, jak i skosztowania tradycyjnych oraz całkiem nowych potraw. Jeśli zastanawiasz się, co warto postawić w tym roku na wigilijnym stole, koniecznie sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Potrawy wigilijne, które muszą znaleźć się na świątecznym stole

Przepisy na Boże Narodzenie w każdym kraju wyglądają nieco inaczej. Wigilia obchodzona w Polsce znacząco różni się od tej obchodzonej w Finlandii czy Francji. Kolacja wigilijna to doskonała okazja do spróbowania różnych potraw, zarówno rodzimych, jak i tych wywodzących się z innych kultur. Niektóre przepisy są naprawdę ciekawe i warto je wypróbować.

Nawet tradycyjne dania stopniowo się zmieniają. Przykładowo, tradycyjny pasztet czy sałatka lub karp smakują teraz zupełnie inaczej niż ten, który pamiętają nasi dziadkowie. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów. Z pewnością wołają zachwyt Twoich bliskich!

Ryba wigilijna w galarecie

Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby. Panierowane, duszone, w zalewie czy w galarecie – królują wśród tradycyjnych potraw. Ryba wigilijna w galarecie to propozycja szczególnie dla tych, którzy cenią sobie tradycję i sprawdzone przepisy, a jednocześnie lubią wprowadzić do swojego życia pewne urozmaicenie.

Pierogi pieczone z soczewicą, kapustą i grzybami

Nie każdy musi mieć talent kulinarny, ale prawie każdy choć raz w życiu lepił z mamą lub babcią pierogi. Najczęściej spotykane na wigilijnym stole są pierogi z kapustą i grzybami. My jednak postanowiliśmy je nieco unowocześnić. Proponujemy Ci pierogi z kapustą, grzybami oraz soczewicą. Ta wersja zyskuje w ostatnich latach na popularności, szczególnie ze względu na rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną! Tradycja wymieszana z nowymi rozwiązaniami to coś, czym nie pogardzą także starsze osoby!

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to kolejny klasyk na polskim stole. Podawany jest on zarówno w trakcie Wigilii, jak i w pierwszy oraz drugi dzień Świąt. Barszcz czerwony w połączeniu z krokietami to pyszny domowy sposób na nasycenie nawet największych głodomorów.

Śledzie z rodzynkami 

Śledzie z rodzynkami to przysmak, którym nie pogardzą miłośnicy nowości. Mogą być one podane zarówno na obiad, jak i na przystawkę. Rodzynki, śledź, koncentrat pomidorowy oraz kilka innych składników tworzą niebanalne połączenie. Tak przygotowane śledzie z pewnością wywołają entuzjazm u najbliższych!

Tradycyjne zupy wigilijne

Dania główne to nie wszystko. Zupy płynne czy kremowe – każda z nich jest mile widziana podczas kolacji wigilijnej w polskim domu. Często dodajemy do nich uszka. Wspólne lepienie uszka za uszkiem to w niektórych domach nieodłączny element przedświątecznych przygotowań. Barszcz, grzybowa, a niejednokrotnie żur – to wszystko gwarantuje rodzinne i ciepłe święta.

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa pojawia się w polskich domach już późną jesienią, kiedy rozpoczyna się typowo grzybowy sezon, ale najpełniejszy smak osiąga ona w święta Bożego Narodzenia. Wśród tradycyjnych dań to właśnie grzybowa oraz barszcz czerwony wiodą prym na polskich stołach. Jeśli gotowanie sprawia Ci przyjemność i lubisz serwować swoim bliskim zdrowe potrawy na wigilię, ta zupa będzie strzałem w dziesiątkę!

Ciasta bożonarodzeniowe, wyśmienite na wigilijny stół

Porządna uczta nie może obyć się bez słodkości! Ciasta wigilijne, desery, a także inne przekąski to nieodłączny element stołu w świątecznym wydaniu. Zimowy klimat szczególnie podkreślają słodkości z przyprawami korzennymi oraz makiem. Cynamon, goździki i powidła to tylko niektóre elementy, dzięki którym atmosfera przy stole jest tak wyjątkowa. Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć sernika czy strucli. Sprawdź nasz deserowy repertuar kuchenny na ten rok!

Strucla makowa

Strucla makowa to jedno z ciast, które pojawia się prawie zawsze na świątecznym stole. Wigilia i święta w ogóle trudno wyobrazić sobie bez maku oraz zwijanego ciasta, często okraszonego lukrem. Przepisy na święta, jeśli chodzi o ten typ ciasta, są oczywiście różne. Jedni robią zaczyn drożdżowy, drudzy starają się znaleźć inny sposób na wykonanie puszystego ciasta. Sprawdź naszą propozycję, a przekonasz się, że makowce są nie tylko dobre, lecz także bardzo łatwe do zrobienia!

Tradycyjny sernik

Sernik to ten typ ciasta, który dzieli społeczeństwo. Z dodatkami w postaci bakalii czy może bez żadnych tego typu elementów? My proponujemy przepis na czysty, tradycyjny sernik bożonarodzeniowy, który pokocha cała rodzina!

Pierniczki świąteczne

Pierniczki to jedne z najbardziej charakterystycznych smakołyków świątecznych. Ich smak pojawia się nie tylko na świątecznym stole, lecz także w kawiarniach. Nasz przepis jest przeznaczony zarówno dla początkujących, jak i dla zaprawionych w bojach domowych kucharzy.

Piernik z powidłami

Piernik, podobnie jak pierniczki, zawsze kojarzy się z okresem świątecznym. Zadaniem przypraw korzennych jest wypełnić przestrzeń odpowiednim zapachem, a rozpływające się w ustach kawałki ciasta będą stanowić smaczny finisz świątecznej kolacji. Ten przepis będzie dobrym wyborem dla każdego smakosza pierników!