Mozzarella, czyli miękki biały ser o delikatnym, kremowym smaku to nie tylko jeden z najpopularniejszych serów, ale też świetny dodatek do praktycznie każdego posiłku – sałatki, makaronu, kanapki i wielu innych.
Choć zwykle stosujemy ser mozzarella do pizzy, z naszymi pomysłami wykonasz mnóstwo smakowitych dań dla rodziny i przyjaciół.
Zobacz też: SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I POMIDORKAMI
Sałatka to zawsze dobre rozwiązanie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego i smacznego, a jednocześnie pysznego i poprawiającego humor. Trudno nam uwierzyć, że jeszcze jej nie znacie, ale gdyby ktoś z Was jakimś cudem ominął ten klasyk – podpowiadamy, jak szybko nadrobić zaległości.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie na talerzu. Całość ozdabiamy listkami bazylii, kropimy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy od razu - taka sałatka z serem mozzarella znika z talerzy szybciej niż zajmuje jej przygotowanie.
Pyszna i zdrowa kolorowa sałatka to zbiór wszystkiego, co najlepsze – szpinak, ogórek, papryka czerwona, kiełki rzodkiewki i ziołowa mozzarella. Do tego pyszny sos na bazie z octu balsamicznego... Czego chcieć więcej? Chyba tylko wina i chrupiącej bagietki, a pyszna kolacja będzie gotowa w 15 minut!
Składniki:
Przygotowanie:
Mozzarellę kroimy w kostkę, oprószamy ziołami i zostawiamy na kilkanaście minut. Liście szpinaku delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotowujemy sos i skrapiamy sałatkę. Całość posypujemy siemieniem.
Jajka to śniadaniowy klasyk, ale jajecznica na przemian z jajkiem na miękko potrafi się znudzić. Na co zatem postawić, by urozmaicić trochę nasze śniadanie? Na pyszne omlety, które dzięki dodatkom mogą za każdym razem smakować zupełnie inaczej!
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mąkę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wszystkie inne składniki pokroić na plasterki. Na łyżeczce oleju kokosowego usmażyć omlet z jednej strony, obrócić na drugą i ułożyć składniki według kolejności, jaką stosowalibyśmy na pizzy. Przykryć patelnię i podsmażać aż ser się roztopi, a brzegi omletu będą odstawać od patelni. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kto powiedział, że drugie śniadanie do pracy to nudna kanapka z serem i szynką? Dzięki naszej propozycji zwykła kanapka stanie się cieszącym oko i smacznym urozmaiceniem. Zobaczysz – będą Ci jej zazdrościć!
Składniki:
Przygotowanie:
Ciabattę przekrajamy, smarujemy pesto, układamy naprzemiennie rukolę, mozzarellę i pokrojone oliwki.
Zobacz też: MAKARON ORKISZOWY Z PESTO BAZYLIOWYM I GROSZKIEM
Spaghetti ze szpinakiem to jeden z klasyków, który uwielbiają wszyscy fani makaronu na talerzu. Nasza wersja to podrasowana, o wiele ciekawsza opcja – dzięki orzechowemu posmakowi podprażonych pestek słonecznika, orzeźwiającej nucie soku z cytryny i delikatnej kremowości sera mozzarella tworzymy niesamowitą eksplozję smaku. Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub pyszne danie dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, podsmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron ugotować, ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć szpinak, całość posypać porwanym na kawałki serem mozzarella. Podawać natychmiast.
Zobacz też: PIADINY Z PAPRYKĄ I MOZZARELLĄ
Kolorowo, smacznie i zdrowo – czy można oczekiwać więcej? Taki obiad nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też zawiera witaminy i minerały, m.in. spore ilości witaminy C, E i z grupy B.
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju z przyprawami, połączyć z kaszą i soczewicą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Czubki papryk z ogonkami odciąć, paprykę oczyścić i nadziewać farszem. Na wierzch ułożyć plaster mozzarelli i zapiekać w żaroodpornym naczyniu aż papryka zmięknie. Podawać od razu.
Zobacz też: FASZEROWANE POMIDORY Z MIĘSEM MIELONYM, KASZĄ I MOZZARELLĄ
Cukinia, pomidory i mozzarella – brzmi znajomo? I jak pysznie! Jeśli jeszcze do tego dodamy aromatyczne, świeże zioła, to mamy obiad idealny. Zatem do dzieła!
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na odrobinie oliwy z przyprawami. Cukinię przekroić wzdłuż, ułożyć na każdej połówce pomidory, przykryć plastrami mozzarelli i zapiekać do miękkości.
Zobacz też: PIZZA Z MOZZARELLĄ I POMIDORKAMI