Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Krem z pieczonej dyni i batatów

Liczba porcji:

SKŁADNIKI

  • 500 ml wywaru warzywnego (marchew, pietruszka, seler, por, cebula, pomidor)*
  • 250 g dyni Hokkaido
  • 150 g batatów
  • 30 g masła Miletto
  • 100 ml wina białego półwytrawnego
  • 100 ml śmietany 30% Miletto
  • 80 g chorizo
  • pestki granatu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • pieprz cayenne
  • sól

*wywar należy przygotować wcześniej

PRZYGOTOWANIE

Zupa

Dynię wydrążamy i dzielimy na mniejsze części, skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem wedle uznania. Bataty obieramy i też kroimy na części. Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C
do uzyskania miękkości.

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę szklimy w garnku na maśle, zalewamy winem i gotujemy pod przykryciem do odparowania wina do połowy. Dodajemy pieczone warzywa, zalewamy wywarem i gotujemy. Następnie całość blendujemy, dolewamy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z chipsami chorizo, pestkami granatu i... gotowe!

Chipsy z chorizo

Chorizo kroimy w drobne podłużne paski i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C, aż staną się chrupkie.

Przepis przygotowany przez Sous chefA
MateuszA DorulokA
z restauracji Korbasowy dwór
w CIESZYNIE, ul. Hażlaska 135