Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Zupa pomorska/ zupa klopsowa

Ilość porcji: 10

Składniki

• 500 g mięsa mielonego wieprzowego Sztuka Mięsa
• 2 duże marchwie z Zieleniaka
• 1 duża pietruszka z Zieleniaka
• 1 mały seler z Zieleniaka
• 2 cebule z Zieleniaka
• 5 ząbków czosnku z Zieleniaka
• 2 łyżki oleju rzepakowego Ollineo
• 3 l gorącej wody lub wywaru
• sól do smaku
• pieprz czarny Bolinero do smaku
• około 10 g przyprawy do wieprzowiny
• 10 kulek ziela angielskiego Bolinero
• 6 liści laurowych Bolinero
• 70 g mąki pszennej Mamone
• 400 g śmietany 18% Miletto
• około 7 g majeranku Bolinero
• 1,5 kg ziemniaków z Zieleniaka lub 2 duże bagietki
• kilka łyżek wody gazowanej

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) i 4 ząbki czosnku ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Warzywa zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez 10 minut. Mięso wyrabiamy ręcznie, dodajemy sól, pieprz, przyprawę do mięsa oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pod koniec wyrabiania dodajemy kilka łyżek zimnej wody gazowanej i formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do gotujących się warzyw.

Wywar gotujemy przez około 15 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Zupę intensywnie mieszamy do momentu utworzenia gęstej zawiesiny. Całość odstawiamy z ognia, dodajemy przetarty w palcach majeranek i gotowe! Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.

Przepis przygotowany przez SZEFa kuchni
KrystianA GruszczyńskiEGO
z restauracji Kuchnia Pełna Smaków
w GrudziądzU, ul. Długa 2