Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Tarta czekoladowo-korzenna z orzechami

Składniki

Ciasto

• 100 g zimnego masła Miletto
• 170 g mąki pszennej typ 500 lub 550 Mamone
• 30 g ciemnego kakao Mamone
• 30 g mąki migdałowej
• 60 g cukru pudru
• 3 g soli
• 1 średniej wielkości jajko Od Kokoszki

Orzechy w karmelu

• 170 g drobnego cukru
• 30 g masła Miletto
• 70 g orzechów włoskich Mamone
• 70 g orzechów pekan
• duża szczypta soli

Ganache korzenny

• 300 g czekolady 70% Premieur
• 300 g śmietanki 36%
• 50 g masła Miletto
• 10 g przyprawy korzennej

Krem cynamonowy

• 250 g mascarpone Fellino
• 250 g śmietanki 36%
• 50 g cukru pudru (lub więcej)
• szczypta cynamonu Bolinero

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto
W misie miksera umieść pokrojone w kostkę masło, a następnie przesiej do niej połączone i wymieszane suche składniki. Wyrabiaj na wolnych obrotach, aż całość przypominać będzie drobną kruszonkę. Wlej roztrzepane jajko i miksuj do uzyskania elastycznego ciasta. Gotowe ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Odklej jeden z pergaminów i wylep ciastem formę do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Włóż na 2 godziny do zamrażarki lub na 5 godzin do lodówki. Pozostałe kawałki ciasta możesz wykorzystać do upieczenia ciasteczek w kształcie gwiazdek i zrobić z nich dekorację tarty.

Spód do tarty piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C (góra-dół). Upieczony pozostaw do wystudzenia.

Chrupiące orzechy w karmelu
Cukier wysyp na suchą teflonową patelnię i rozpuść na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie jasnobrązowy, połącz go z masłem i solą. Następnie do karmelu wrzuć orzechy i zamieszaj, by wszystkie się nim pokryły. Całość przełóż na pergamin i rozsmaruj.
Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie pokrusz orzechową taflę na mniejsze kawałki.

Ganache korzenny
Śmietankę, masło oraz przyprawę korzenną podgrzej w garnuszku, nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą mieszanką zalej posiekaną wcześniej czekoladę i pozostaw na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Krem cynamonowy
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubijaj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Sposób przygotowania
Na wypieczony spód wylej cienką warstwę ganache. Następnie równomiernie rozsyp orzechy w karmelu i wylej na nie pozostałą część ganache. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, by masa stężała. Po tym czasie na tartę wyłóż krem cynamonowy – możesz to zrobić za pomocą szpatułki albo rękawa cukierniczego. Udekoruj tartę według własnych upodobań: oprósz ją cynamonem, ułóż na niej kruche ciasteczka, gałązki rozmarynu lub świeżą żurawinę.

Przepis przygotowany przez cukierniczkę
Jagodę rusek
z kawiarni czysta cafe
w międzyrzeczu, ul. 30 Stycznia 47