Łączymy ze sobą w misce 120 g soli, 200 g cukru i 12 owoców jałowca. Taką mieszanką zasypujemy wyfiletowanego łososia i odstawiamy go na około 4 godziny.
W międzyczasie zagotowujemy pół litra wody, do której dodajemy 100 g cukru oraz ocet i zostawimy do ostygnięcia. Obieramy połówkę dyni, kroimy ją w kostkę, po czym dodajemy do przygotowanej zalewy octowej i mieszamy.
Po odczekaniu 4 godzin łososia myjemy, porcjujemy na 4 części i smażymy na oleju "od skóry" - nie solimy.
Umytą cykorię kroimy wzdłuż na pól i smażymy na maśle z dwóch stron aż do zarumienienia. Następnie zalewamy ją sokiem z pomarańczy i dusimy do miękkości. W tym czasie gotujemy makaron.
Usmażonego łososia podajemy z cykorią i makaronem wymieszanym z odcedzoną dynią, szpinakiem oraz kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego.