Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Spaghetti z łososiem w sosie z cykorii duszonej w pomarańczach i piklowaną dynią

SKŁADNIKI

  • 120 g soli
  • 300 g cukru
  • owoce jałowca
  • 800 g łososia
  • pół litra wody
  • 100 ml octu
  • 1 dynia hokkaido
  • 4 cykorie
  • 200 g masła
  • 4 pomarańcze
  • 1 opak. makaronu spaghetti ze szpinakiem Premier
  • 1 opak. szpinaku baby
  • olej

PRZYGOTOWANIE

Łączymy ze sobą w misce 120 g soli, 200 g cukru i 12 owoców jałowca. Taką mieszanką zasypujemy wyfiletowanego łososia i odstawiamy go na około 4 godziny.

W międzyczasie zagotowujemy pół litra wody, do której dodajemy 100 g cukru oraz ocet i zostawimy do ostygnięcia. Obieramy połówkę dyni, kroimy w kostkę, po czym dodajemy do przygotowanej zalewy octowej i mieszamy.

Po odczekaniu 4 godzin łososia myjemy, porcjujemy na 4 części i smażymy na oleju "od skóry" - nie solimy.

Umytą cykorię kroimy wzdłuż na pól i smażymy na maśle z dwóch stron aż do zarumienienia. Następnie zalewamy ją sokiem z pomarańczy i dusimy do miękkości. W tym czasie gotujemy makaron.

Usmażonego łososia podajemy z cykorią i makaronem wymieszanym z odcedzoną dynią, szpinakiem oraz kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego.

Przepis przygotowany przez szhefA kuchni
rafała sumerę
z restauracji Brick krakowska 18
w tarnowskich górach, ul. krakowska 18