Składniki na 2 porcje
• 1 kg ziemniaków z Zieleniaka
• 1 cebula
• 2 jajka Od Kokoszki
• 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej Mamone
• szczypta soli Bolinero
• szczypta pieprzu Bolinero
• 4 łyżki oleju rzepakowego Ollineo
• 100 g łososia wędzonego Port Netto
• 60 g serka Philadelphia
• kapary La Campagna
• 1/2 pęczka świeżego koperku
• 1 opakowanie rukoli z Zieleniaka
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce i dokładnie mieszamy w misce razem z jajkami, mąką ziemniaczaną, solą oraz pieprzem.
Na patelni z rozgrzanym olejem rozprowadzamy porcje ciasta i smażymy z jednej i drugiej strony.
Gdy placuszki schłodzą się do temperatury pokojowej, smarujemy je serkiem i obkładamy pokrojonym na kawałki łososiem. Placuszki układamy na talerzach wyłożonych rukolą, i posypujemy je posiekanym koperkiem i kaparami. Smacznego!