Czas przygotowania: 1 h 30 min + 2 h oczekiwania
Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Bułeczki
Burgery z indyka
Dodatkowo
Bułeczki
W letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem i wymieszaj je z łyżką mąki. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Kolejno miksturę wlej do mąki wymieszanej z solą, wbij żółtko i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz się wspomóc hakami do ciasta drożdżowego. Podczas wyrabiania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na 1 h w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj z niego kule (po 30-40 g każda). Spłaszcz lekko każdą z nich i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Następnie każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem rozbełtanym z łyżką mleka i posyp sezamem. Piecz ok. 25 min w 200°C na złoty kolor.
Burgery z indyka
Mięso mielone połącz ze wszystkimi składnikami i uformuj z niego równe kotlety o średnicy zbliżonej do bułek. Posmaruj je następnie olejem i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 20 min do momentu zarumienienia. Po ok.10 min obróć na drugą stronę.
Podanie
Gotowe bułeczki przekrój na połówki. Jedną posmaruj ketchupem, a drugą musztardą. Ułóż roszponkę, plasterki przypieczonego, chrupiącego boczku, burgery i pokrojony na mniejsze porcje ser Cheddar. Przykryj drugą połową bułek i włóż wykałaczkę.