Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 4
Pomidorki pokrój w plastry i przełóż do miseczki. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby pomidory puściły sok.
Ciasto francuskie przełóż na blat posypany mąką i wytnij z niego 12 równych kwadratów. Za pomocą tępej strony noża wyrysuj, lekko dociskając, mniejszy kwadrat, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Przełóż kwadraty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kwadrat posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp parmezanem. Nakłuj każdy kwadrat widelcem i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 10 minut na rumiany kolor. Wyjmij i przestudź.
Odlej sok z pomidorów. Do pomidorków dodaj oliwę, pieprz, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Na wierzchu podpieczonych ciastek francuskich poukładaj plasterki pomidorów. Piecz ponownie w piekarniku - maksymalnie 15 minut - do złotego koloru.