1. Umyj pomidory, zetnij kawałki ze szczytów i za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ.
2. Posól pomidory od środka i odwróć, by wypłynęły resztki soków.
3. Wypełnij pomidory farszem z pokrojonej w kostki mozzarelli i posiekanej bazylii.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i zapiekaj około 15-20 minut.
1. Sparzone i obrane pomidory (1kg) bez szypułek włóż do blendera.
2. Dodaj obrane i pokrojone: 2 ogórki, 2 plastry cebuli, 1/2 ząbka czosnku oraz ćwiartkę papryki.
3. Dodaj kawałek papryki chilli, 1 łyżkę soku z limonki, 2 łyżeczki octu winnego, 4 łyżki oliwy oraz 3/4 szklanki miąższu białego pieczywa.
4. Całość zblenduj, dopraw solą i pieprzem.
5. Chłódź gazpacho w lodówce przez około 2 godziny.
1. Pomidory pokrój na ósemki, cebulę na cienkie plasterki, a ser feta na drobną kostkę.
2. Pomidory, cebulę i fetę przełóż do miski, zalej jogurtem naturalnym, dopraw pieprzem i wymieszaj.