Ilość porcji: ok. 5
Ciasto:
Nadzienie:
Dodatkowo:
Ciasto:
Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki na grubość 1 mm. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek posmaruj masłem i nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Rurki poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej rurki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp czarnuszką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 15 minut na złoty kolor. Rurki studź na kratce. Z foremek zdejmuj, kiedy będą wystudzone.
Nadzienie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojony drobno czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka. W połowie zdejmij pokrywę i dodaj pomidorki przekrojone na połówki. Smaż (bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż sok z pomidorów całkowicie wyparuje. Po usmażeniu przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki na ok. 1h.
Umieść schłodzoną paprykę z pomidorkami w naczyniu blendera, dodaj kremowy twarożek, wędzoną paprykę, szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Zmiksuj na gładki mus. Bazylię posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z kremowym nadzieniem. Jeśli nadzienie nadal będzie za rzadkie dodaj więcej serka. Przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki.