Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pasztet z soczewicą

Ilość porcji: ok. 15

Czas przygotowania: 1,5 h

 

SKŁADNIKI

  • 300 g zielonej soczewicy, suszonej 
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g ryżu
  • 30 g zmielonego siemienia lnianego 
  • 200 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 180 g czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka curry, mielonego 
  • 60 g musztardy delikatesowej
  • 50 g pikantnego ketchupu

PRZYGOTOWANIE

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Dwa pierwsze składniki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z kolei cebulę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Całość podsmaż ok. 5 minut na 3 łyżkach oliwy z oliwek co jakiś czas mieszając. Przełóż do miski. 

Do garnka wsyp soczewicę i ryż. Zalej wodą aby sięgała na 3 lub 4 małe palce ponad powierzchnię ziaren. Posól, dodaj pozostałą oliwę i gotuj pod przykryciem około 15 minut od zagotowania. Odstaw do wystudzenia. Ryż i soczewica wchłonie większość płynu. 

Do miski z podsmażonymi warzywami dodaj soczewicę z ryżem, zmielone siemię lniane, ketchup, musztardę, skrobię, przyprawy i wymieszaj. Następnie wyrabiaj dłonią do momentu aż  masa będzie lepka. W razie potrzeby dolej nieco wody  - masa nie może być sucha. 

Keksówkę o wymiarach 30 x 10 x 5 cm natłuść olejem i oprósz bułką tartą. Masę przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez 60 minut. Studzić na kratce. Następnie pokrój w plastry i podawaj jako dodatek do pieczywa.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!