Liczba porcji: ok. 24 pizzerki
Czas: ok. 2 h
Dodatkowe informacje: bez glutenu
Ciasto
Sos pomidorowy
Dodatkowo
Ciasto
Mąki wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem i dodaj do mąki. Wbij jajko i wlej oliwę. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i łatwe do uformowania. W razie potrzeby dolej więcej wody lub dosyp mąki. Odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy
Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kolejno wlej passatę i gotuj przez kilka minut. Dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Dodatki
Ananasa pokrój na mniejsze cząstki, a paprykę w kostkę. Ser zetrzyj na tarce.
Przygotowanie pizzerek
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm na podsypanym mąką blacie. Z ciasta wytnij kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Przełóż je na podsypaną mąką blachę. Pizzerki posmaruj gotowym sosem, posyp serem, a na wierzch ułóż kawałki ananasa oraz papryki. Możesz posypać je także dodatkową porcją oregano. Piecz przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC. Najlepiej podawać jeszcze gorące.