Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Jajka marynowane w burakach

Czas przygotowania: 5-6 h

 

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 500 ml wody
  • 120 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. W garnku zagotuj wodę z miodem, zielem angielskim, pieprzem, liśćmi laurowymi oraz startym na grubych oczkach burakiem. Gotuj 3-4 min. Po tym czasie zdejmij z palnika i odstaw zalewę do lekkiego wystudzenia. Do wystudzonej zalewy wlej ocet jabłkowy, wymieszaj. Wrzuć do zalewy jajka. Odstaw na 5-6 h. Po tym czasie są gotowe.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!