Ilość porcji: 9 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki:
Rozczyn:
Ciasto:
Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj cukier i mieszaj do momentu, aż staną się płynne. Dodaj delikatnie ciepłe mleko, mąkę i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 - 15 minut, aby drożdże wyrosły. Finalnie rozczyn powinien mieć piankową strukturę i zwiększyć swoją objętość.
Mąkę przesiej do miski razem z solą. Dodaj rozczyn, ciepłe mleko, olej i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Gotowe odstaw do wyrośnięcia na około 1h. Ciasto podziel na 9 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę, lekko ją spłaszczaj i odkładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Bułeczki natnij nożem przez środek i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C z funkcją grzania góra - dół bez termoobiegu. Na dnie piekarnika umieść naczynie z gorącą wodą. Bułeczki wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 - 25 minut na rumiany kolor. Gotowe studź na kratce.