Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Croque Madame

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 min

 

Składniki:

  • 200 g startego sera żółtego
  • 6 jajek
  • 12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 6 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 12 plastrów szynki
  • garść świeżej rukoli

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 400 g mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

PRZYGOTOWANIE

Sos: W rondelku umieść masło. Gdy już masło będzie płynne dodaj mąkę. Pamiętaj o minimalnej mocy palnika. Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka wlej mleko oraz wsyp sól, pieprz i gałkę. Zwiększ moc palnika. Cały czas mieszaj sos. Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5-10 minut. Gdy sos osiągnie gęstość kisielu jest już gotowy.

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej 6 kromek chleba. Na każdej chleba rozsmaruj 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę sosu beszamelowego, ułóż 2 plastry szynki i posyp łyżką rozdrobnionego sera. Przykryj pozostałymi kromkami. Na wierzchu każdej kanapki rozsmarować 3 łyżki sosu beszamelowego i posyp pozostałym rozdrobnionym serem. Piecz 17 min (200°C) lub do czasu, aż ser się roztopi i zacznie nabierać złotobrązowego koloru. W tym czasie przygotuj jajka sadzone.  Na wypieczony tost nałóż jajko sadzone, wierzch udekoruj rukolą.

SMACZNEGO!