lość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
Pasta z jajek i awokado:
Białka oddziel od żółtek. Do miski przesiej mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj żółtka, roztopione masło i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. W osobnej misce ubij białka i dodaj do ciasta mieszając delikatnie, by nie utracić napowietrzenia.
Gofrownicę rozgrzej, posmaruj olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładaj po 2 - 3 łyżki ciasta na porcję. Piecz ok. 4 - 5 min., aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważaj ostrożnie szpatułką i studź na kratce. Gofry podawaj z pastą jajeczną z awokado i rzodkiewką.
Jajka ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Awokado umyj, obierz, miąższ przełóż w kawałkach do miski z jajkami. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj rozgniatając całość widelcem. Przełóż na gofry, poukładaj plasterki rzodkiewki i posyp pietruszką lub szczypiorkiem. Całość możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek.