Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Gofry śniadaniowe z pastą z awokado, jajka i rzodkiewki

lość porcji: 2 

Czas przygotowania: 30 min.  

Składniki: 

  • 2 jajka  
  • 200 g mleka  
  • 20 g roztopionego masła 
  • 130 g mąki owsianej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • ½ łyżeczki soli  
  • olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy  

Pasta z jajek i awokado: 

  • 5 jajek 
  • 1,5 dojrzałego awokado 
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 5 - 6 rzodkiewek 
  • pietruszka lub szczypiorek 
  • oliwa z oliwek  

PRZYGOTOWANIE

Białka oddziel od żółtek. Do miski przesiej mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj żółtka, roztopione masło i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. W osobnej misce ubij białka i dodaj do ciasta mieszając delikatnie, by nie utracić napowietrzenia.  

Gofrownicę rozgrzej, posmaruj olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładaj po 2 - 3 łyżki ciasta na porcję. Piecz ok.  4 - 5 min., aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważaj ostrożnie szpatułką i studź na kratce.  Gofry podawaj z pastą jajeczną z awokado i rzodkiewką.  

Jajka ugotuj na twardo i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Awokado umyj, obierz, miąższ przełóż w kawałkach do miski z jajkami. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj rozgniatając całość widelcem. Przełóż na gofry, poukładaj plasterki rzodkiewki i posyp pietruszką lub szczypiorkiem. Całość możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek.

SMACZNEGO!