Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pieczona owsianka kakaowa z malinami

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania:
40 minut

SKŁADNIKI

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 430 ml mleka
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki ulubionego miodu
  • 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • szczypta cynamonu 
  • 120 g świeżych malin 

Dodatkowo:

  • 3 łyżeczki posiekanych, prażonych orzechów ziemnych

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Płatki owsiane wsyp do kokilek, mniej więcej do połowy wysokości. Mleko wlej do garnka i postaw na palniku. Dodaj kakao, miód, cukier, masło orzechowe oraz cynamon. Podgrzewaj całość niemal do wrzenia mieszając co jakiś czas. Gorącym mlekiem zalej płatki pozostawiając ok. 1 - 2 cm na maliny. Do każdej kokilki dodaj kilka świeżych malin. Wstaw do piekarnika na ok. 20 - 25 minut. Owsiankę podawaj od razu po przygotowaniu udekorowaną świeżymi malinami i posypaną posiekanymi, prażonymi orzechami ziemnymi. 

Zobacz też: ROŻOWA GRYCZANKA Z GREJPFRUTEM I BANANEM 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!