Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 2

Składniki 

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 6 łyżek masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C.

Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z 3 łyżkami masła, odrobiną soli i pieprzu. Piecz ok. 25 minut.

W międzyczasie wymieszaj fasolkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i 2 łyżkami masła. Oprósz solą i pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz z ziemniakami 25–30 minut aż fasolka będzie miękka.

Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wbij jajka i smaż do momentu aż białka się zetną, a żółtka będą półpłynne.

Przed podaniem posyp wszystko natką pietruszki. Danie można serwować ciepłe, jak i przestudzone.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!