Liczba porcji: 8 tostów
Czas przygotowania: 20 min
Do podania:
Cebulę, boczek oraz paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ok. 2 minuty. Dodaj boczek, pieczarki, paprykę i smaż ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj odrobinę drobno posiekanej papryczki chili oraz bazylię. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z palnika.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Kromki chleba tostowego posmaruj cienko masłem (z jednej strony), poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i krótko podpiecz, ok. 3-4 minuty. Na kromki wyłóż przygotowaną masę z pieczarek, posyp startym serem i zapiecz w piekarniku z wykorzystaniem funkcji grilla przez ok. 3-4 minuty, aż ser delikatnie się zapiecze. Podawaj od razu z dodatkiem listków świeżej bazylii.
Zobacz też: TOSTY Z PASTĄ Z AWOKADO