Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Owsiane gofry śniadaniowe

Liczba porcji: ok. 6 sztuk
Czas przygotowania: 
45 min

SKŁADNIKI na owsiane gofry śniadaniowe

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 200 g mleka
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 140 g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo do pieczenia gofrów:

  • ok. 1 łyżka oleju rzepakowego do natłuszczenia gofrownicy

Jajko w koszulce:

Pasta z suszonych pomidorów i awokado:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do podania:

  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

jak zrobić gofry?

Ciasto:

Żółtka umieść w misce. Dodaj mleko, olej, mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj i odstaw na 20 minut do zgęstnienia ciasta. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z ciastem.

Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka. Nakładaj po ok. 3 łyżki ciasta na porcję. Piecz do uzyskania złoto brązowego koloru. Upieczone gofry studź na kratce.

Zobacz też: GOFRY BELGIJSKIE 

Jajko w koszulce:

Jajko wbij do małej miseczki. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj 2 łyżki octu. Wodę wymieszaj tak, aby na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlej jajko z miseczki. Przestań mieszać i gotuj jajko ok. 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Każde jajko gotuj osobno.

Pasta z suszonych pomidorów i awokado:

W naczyniu blendera umieść wszystkie składniki i rozdrobnij do konsystencji pasty.

Ciepłe gofry posmaruj pastą z awokado i suszonych pomidorów, umieść kilka listków rukoli i jajko w koszulce. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz też: BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE 

Co dodać do ciasta na gofry?

Ciasto na gofry samo w sobie jest smaczne, ale jak chcesz poeksperymentować i dodać mu dodatkowego, zaskakującego smaku, sprawdź różne przyprawy i dodatki!

Przyprawy, które dodadzą smaku

  • Czosnek granulowany – idealny, jeśli chcesz nadać gofrom lekko pikantny, wytrawny charakter. Czosnek świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak jajko czy awokado.
  • Wędzona papryka – doda dymnego, lekko pikantnego smaku. Sprawdzi się doskonale w wytrawnych wersjach gofrów, zwłaszcza podawanych z jajkiem.
  • Zioła prowansalskie – mieszanka ziół, takich jak tymianek, rozmaryn, majeranek i bazylia to zawsze dobry pomysł, aby nadać im świeżości.
  • Oregano lub bazylia – te zioła świetnie pasują do gofrów w stylu włoskim, zwłaszcza w połączeniu z suszonymi pomidorami czy mozzarellą.

Serowy dodatek

  • Tarty parmezan – świetny dodatek, który wprowadzi trochę słonego smaku. Starty parmezan po prostu wmieszaj do ciasta i usmaż tak jak standardowe gofry.
  • Mozzarella – doda kremowej konsystencji, a po upieczeniu stworzy delikatną, ciągnącą się warstwę.
  • Cheddar – jeśli szukasz wyrazistego smaku, cheddar to świetny wybór. Możesz wmieszać go do ciasta, aby stworzyć intensywnie serowe gofry. 
  • Feta – świetnie pasuje do owsianych gofrów, zwłaszcza w połączeniu z warzywami, takimi jak szpinak czy suszone pomidory.

Czym można zastąpić pastę z suszonych pomidorów i awokado?

Jest mnóstwo różnych opcji, jeśli nie jesteś fanem awokado, czy suszonych pomidorów. Próbuj i znajdź swoją ulubioną wersję!

  • Serek wiejski wymieszany z posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, bazylią czy pietruszką to lekka i bardziej białkowa alternatywa. 
  • Hummus to świetny wybór, która doda kremowej konsystencji i lekko orzechowego smaku. Możesz użyć klasycznego hummusu lub spróbować wersji z dodatkiem pieczonej papryki, buraka, czy ziołowego hummusu z pietruszką.
  • Pieczona papryka zmiksowana z oliwą, czosnkiem i przyprawami, takimi jak oregano czy bazylia, stworzy aromatyczną, lekko słodką pastę, która świetnie komponuje się z wytrawnymi goframi.
  • Zamiast klasycznej pasty z awokado, możesz przygotować guacamole z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i soku z limonki. Taka wersja wprowadzi więcej świeżości do gofrów.
  • Twarożek wymieszany z pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem to świetna, lekka alternatywa. Możesz dodać odrobinę soli, pieprzu i oliwy, aby poprawić smak.
  • Fasola biała zmiksowana z oliwą, czosnkiem i cytryną stworzy kremową, neutralną w smaku pastę, która świetnie współgra z dodatkami, takimi jak rukola, pieczona papryka czy grillowane warzywa.
  • Pieczone buraki zmiksowane z fetą tworzą lekką, kremową pastę o lekko słodkim i wyrazistym smaku. Idealnie pasuje do owsianych gofrów, zwłaszcza w połączeniu z rukolą lub szpinakiem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!