Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placuszki twarogowe

Ilość porcji: ok. 15 sztuk

Czas przygotowania: 25 min

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego
  • 100 g mleka
  • 35 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej kokosowy, do smażenia

Do podania:

  • 200 g jogurtu typu skyr np. truskawkowego
  • ulubiona granola

PRZYGOTOWANIE

Białka oddziel od żółtek. Do miski wlej mleko, dodaj serek, żółtka, cukier i zblenduj całość na gładko. Dodaj mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta tworząc okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika na złoty kolor. Podawaj na ciepło z jogurtem, granolą lub świeżym owocami. 

SMACZNEGO!