Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Masło rozpuść na patelni i zacznij na nim szklić cebulkę.
Botwinkę umyj, osusz. Całą botwinkę drobno pokrój - łodygę i liście jeśli nie są zwiędnięte.
Posiekaną botwinkę dodaj do cebuli, przemieszaj i duś pod przykryciem ok 5 min. Potem odkryj i smaż jeszcze po przemieszaniu ok 5 kolejnych minut. Pilnuj, by warzywa się nie przypalały.
Jajka wbij do miseczki i dobrze roztrzep. Do jajek dodaj śmietankę oraz przyprawy. Roztrzep i wymieszaj wszystko dokładnie.
Na podsmażoną botwinkę wylej roztrzepane jajka. W czasie zalewania jajkami cebulka i botwinka mogą się nierównomiernie rozmieścić - pomóż sobie szpatułką i poprzesuwaj warzywa w taki sposób, by równomiernie rozłożyły się na całości omletu.
Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia jajek. Gotowy omlet posyp szczypiorkiem, pokruszoną fetą i botwinką.