Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Omlet z botwinką

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • mały pęczek botwinki
  • garść posiekanego, świeżego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 mała cebula
  • ser feta do posypania
  • ok. 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Masło rozpuść na patelni i zacznij na nim szklić cebulkę.

Botwinkę umyj, osusz. Całą botwinkę drobno pokrój - łodygę i liście jeśli nie są zwiędnięte.

Posiekaną botwinkę dodaj do cebuli, przemieszaj i duś pod przykryciem ok 5 min. Potem odkryj i smaż jeszcze po przemieszaniu ok 5 kolejnych minut. Pilnuj, by warzywa się nie przypalały.

Jajka wbij do miseczki i dobrze roztrzep. Do jajek dodaj śmietankę oraz przyprawy. Roztrzep i wymieszaj wszystko dokładnie.

Na podsmażoną botwinkę wylej roztrzepane jajka. W czasie zalewania jajkami cebulka i botwinka mogą się nierównomiernie rozmieścić - pomóż sobie szpatułką i poprzesuwaj warzywa w taki sposób, by równomiernie rozłożyły się na całości omletu.

Smaż pod przykryciem do momentu ścięcia jajek. Gotowy omlet posyp szczypiorkiem, pokruszoną fetą i botwinką.

SMACZNEGO!