Ilość porcji: 1-2 porcje
• 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 3 łyżki nasion chia
• 1 łyżka erytrytolu
• 1 szklanka mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe, ryżowe)
• Krem kakaowo-orzechowy (ilość wg uznania)
• Kiwi
• Mango
• Świeże liście mięty
• Pyłek pszczeli
Zobacz też: PUDDING CHIA Z MORELAMI I MALINAMI
Jeżeli używamy mrożonych owoców, na początku oczywiście muszą się rozmrozić. Wkładamy maliny do miski i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy wiórki kokosowe, nasiona chia i erytrytol. Wszystko zalewamy mlekiem i mieszamy, aż składniki się połączą. Przez kolejne 10-15 minut mieszamy co jakiś czas, żeby nie powstały grudki.
Przelewamy do słoików, miseczek i odstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Pudding będzie gotowy, kiedy nabierze gęstej, budyniowej konsystencji.
Przygotowujemy dekorację. Na gotowy pudding kładziemy warstwę masła orzechowego i dekorujemy owocami, listkami świeżej mięty i posypujemy pyłkiem pszczelim.
Zobacz też: PANNA COTTA NA MLEKU KOKOSOWYM Z BORÓWKAMI