Sprawdź, jak "Tata w Pracy" poradził sobie z naszym kulinarnym zadaniem, a także dlaczego jego jajecznica tak smakuje dzieciom!
Jajecznica:
Warzywa/dodatki:
Do picia:
Sekretem dobrej jajecznicy jest być uważnym i nie spieszyć się. Rano może być to trudne, ale warto jajecznicę smażyć na spokojnie. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucamy masło - około 2-3 duże łyżki. Staramy się je roztopić, ale nie przypalić.
Na roztopione masło wbij jajka. Robiąc śniadanie dla siebie i dwójki dzieci, użyj co najmniej 6 sztuk. Najlepsze jajecznice są takie, które wyglądają na „lekko mokre”. Żeby takie wyszły musisz pilnować, aby smażyć je na słabym ogniu. Do przewracania najlepsza jest prosta łopatka. Kiedy jajko odrobinę się zetnie, dodaj szczyptę soli. Pamiętaj, żeby pieprz dodawać na samym końcu (lub jeśli gotujesz dla dzieci - odpuść). Jeśli dodasz go w trakcie smażenia, jego smak zniknie.
Jeśli widzisz, że jajka mają odpowiednią konsystencję - zdejmij je z patelni na talerz. U mnie smażenie trwa około 2-3 minuty.
Zobacz też: DANIA Z PARÓWEK - INSPIRUJĄCE PRZEPISY
Jajecznica jest świetnym i szybkim rozwiązaniem na śniadanie gdyż robi się je szybko, a dzieci je kochają.
Żeby nie zapychać dzieciom brzuchów za pomocą bułki - przekrój ją na kilka mniejszych kromek. Dając mniej bułki, jesteś w stanie przemycić więcej witamin w warzywach - pomidorach, sałacie czy ogórku. Teraz mamy sezon na te warzywa, więc korzystajmy póki są i kładźmy ich na talerzu tak dużo jak dzieci dadzą radę zjeść.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!