Szukaj
prosto i wygodnie
Wyślij sms Wyślij e-mailSprawdź, jak "Tata w Pracy" poradził sobie z naszym kulinarnym zadaniem, a także dlaczego jego jajecznica tak smakuje dzieciom!
Jajecznica:
Warzywa/dodatki:
Do picia:
Sekretem dobrej jajecznicy jest być uważnym i nie spieszyć się. Rano może być to trudne, ale warto jajecznicę smażyć na spokojnie. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucamy masło - około 2-3 duże łyżki. Staramy się je roztopić, ale nie przypalić.
Na roztopione masło wbij jajka. Robiąc śniadanie dla siebie i dwójki dzieci, użyj co najmniej 6 sztuk. Najlepsze jajecznice są takie, które wyglądają na „lekko mokre”. Żeby takie wyszły musisz pilnować, aby smażyć je na słabym ogniu. Do przewracania najlepsza jest prosta łopatka. Kiedy jajko odrobinę się zetnie, dodaj szczyptę soli. Pamiętaj, żeby pieprz dodawać na samym końcu (lub jeśli gotujesz dla dzieci - odpuść). Jeśli dodasz go w trakcie smażenia, jego smak zniknie.
Jeśli widzisz, że jajka mają odpowiednią konsystencję - zdejmij je z patelni na talerz. U mnie smażenie trwa około 2-3 minuty.
Zobacz też: DANIA Z PARÓWEK - INSPIRUJĄCE PRZEPISY
Jajecznica jest świetnym i szybkim rozwiązaniem na śniadanie gdyż robi się je szybko, a dzieci je kochają.
Żeby nie zapychać dzieciom brzuchów za pomocą bułki - przekrój ją na kilka mniejszych kromek. Dając mniej bułki, jesteś w stanie przemycić więcej witamin w warzywach - pomidorach, sałacie czy ogórku. Teraz mamy sezon na te warzywa, więc korzystajmy póki są i kładźmy ich na talerzu tak dużo jak dzieci dadzą radę zjeść.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!
Tosty z boczkiem i pieczarkami brunatnymi
Pęczotto z czerwoną fasolą i pomidorami
Tosty z pastą z awokado
Jajecznica na maśle z pomidorkami
Pęczak na mleku z dżemem truskawkowym i owocami
Różowa gryczanka z grejpfrutem i granatem
Czekoladowa granola
Kanapki dla najmłodszych
Śniadaniowe rösti z jajkiem, szpinakiem i oliwkami
Szakszuka z jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Frittata z jarmużem i pomidorkami koktajlowymi
Kanapka śniadaniowa z pastą z wędzonej makreli
Domowa granola
Bułki ziemniaczane
Bułeczki
Zapiekane bułki z jajkiem i pomidorkami
Prosty chleb pszenny
Owsiane gofry śniadaniowe
Szakszuka
Pieczona owsianka kakaowa z malinami
Placuszki z serkiem wiejskim
Koktajl pomidorowy
Owsianka z musem jabłkowym
Czerwone smoothie z buraka
Tosty z sałatką Fit & Easy
Tosty bezglutenowe ze smalczykiem wegetariańskim
Pudding chia z masłem orzechowym i owocami
Zielony koktajl z musli
Omlet z pomidorami
Pieczona owsianka z truskawkami i jagodami goji
Koktajl ze spiruliną i pietruszką
Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Serniczki z patelni
Mini kanapeczki na krakersach
Bułeczki śniadaniowe
Croque Madame
Barwienie jajek
Omlet z botwinką
Placuszki twarogowe
Gofry śniadaniowe z pastą z awokado, jajka i rzodkiewki
Sałata grillowana z serem Premieur Grana Padano
Pieczona owsianka z malinami
Nocna owsianka pistacjowa
Racuszki orkiszowe z jabłkami
Muffinki orkiszowe z serem żółtym, pomidorkami i papryką
Kanapki z łososiem i awokado
Nocna owsianka z pieczonymi śliwkami i cynamonem
Omlet z cukinią i parmezanem
Proteinowa pieczona owsianka z prażonymi jabłkami