Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Grillowane filety z kurczaka z bazyliowym pesto z pomidorkami

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  •  300 g filetów z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli w kulce

 

Wykonanie

Filety przekrój w poprzek na cieńsze płaty, dodatkowo rozbij je tłuczkiem na taką samą grubość. W malakserze zblenduj na gładkie pesto bazylię, czosnek, oliwę, miód, sok z cytryny. Na koniec pesto dopraw solą. Gotowe pesto bazyliowe rozsmaruj na filetach. Odstaw mięso na 30 min. Po tym czasie rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Smaż filety przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zmniejsz moc palnika i nałóż na filety plastry mozzarelli. Podgrzewaj aż ser się roztopi. Na gotowe filety nałóż pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Wierzch udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO