Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6-8
Do podania:
Ziemniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw.
Skórki z ziemniaków posmaruj oliwą i oprósz odrobiną soli, a następnie ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Połowę skórek przełóż do garnka, resztę zostaw do podania.
Pozostałe warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z obierkami. Wlej 1 litr wody, wrzuć listki laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Gotowy bulion przecedź przez sito i dodaj do niego wszystkie białe warzywa (seler, pietruszkę, cebulę i por) oraz ugotowane ziemniaki. Zmiksuj za pomocą blendera na krem. Do zupy wlej mleko kokosowe oraz pozostałe przyprawy. Dodaj soli oraz pieprzu do smaku.
Gotowy krem podawaj z chipsami z ziemniaków, kawałkami wędzonej makreli, kilkoma kroplami oleju z pestek z dyni i natką pietruszki.