Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki
Ciasto:
Składniki na sos pomidorowy do pizzy
Dodatki:
Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z drożdży: w misce rozetrzyj drożdże z cukrem do momentu aż staną się płynne. Wlej 55 ml wody dodaj i dodaj łyżeczkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 – 20 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10 minut. Powinna powstać z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
W trakcie wyrastania przygotuj sos pomidorowy i dodatki. Czosnek przeciśnij do miseczki przez praskę. Dodaj pozostałe składniki sosu i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem wedle uznania.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Przełóż na rozgrzaną z olejem patelnię i podsmażaj z pieczarkami bez przykrycia ok. 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec dopraw pieprzem i solą. Przełóż zawartość patelni do miseczki i odstaw do przestudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozciągnij na kształt placka o średnicy ok. 25 cm. Możesz ciasto również rozwałkować, jeśli będzie Ci łatwiej.
Patelnię delikatnie natłuść olejem i zacznij nagrzewać. Umieść pierwszy placek ciasta. W razie potrzeby bardziej rozciągnij ciasto, bo na nagrzanej patelni może nieco się kurczyć. Przykryj pokrywką i pozostaw na małej mocy palnika przez ok. 5 minut. Jeśli ciasto od spodu będzie delikatnie rumiane przewróć pizzę na druga stronę. Wyłóż połowę sosu pomidorowego i połowę przygotowanych składników: plastry salami, pieczarki, pokrojone na ćwiartki pomidorki i tarty ser żółty. Pizzę przykryj przykrywką i ustaw na średnią moc panika. Podpiekaj około 10 minut. Czas zależny jest od grubości patelni i mocy palnika.
Gotową pizzę przełóż na talerz i pokrój na osiem kawałków. Tak samo postępuj z drugim kawałkiem ciasta.
SMACZNEGO!